ZZJZ: Nakon poplave nužno čišćenje i dezinfekcija


Građani koji su pretrpjeli štetu zbog poplava koje su ih pogodile u ponedjeljak, pogotovo one s područja Velog Vrha, mogu je prijaviti u Pisarnici Grada Pule u uredovno vrijeme. Prijave štete se predaju na obrascu koji se može preuzeti u pisarnici ili na web stranicama Grada Pule. Uz obrazac je po mogućnosti potrebno dostaviti i slike poplavljenih objekata.

Grad Pula je od Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije zaprimio i upute o ponašanju građana tijekom sanacije posljedica poplave te kontakt telefon na koji se građani moju javiti u Zavod. Tako je, kažu u Zavodu, na poplavljenom području odmah potrebno provesti čišćenje i dezinfekciju površina koje su bile poplavljene, zato što poplavne vode mogu sadržavati i otpadne, odnosno kanalizacijske vode. Čišćenje obavljaju vlasnici objekata, a dezinfekciju Zavod.

Iz Zavoda nadalje kažu da mehaničko čišćenje poplavljenih objekata i površina treba provoditi odstranjivanjem mulja, naplavina, pijeska, otpada i eventualnih uginulih životinja.

Površine treba oprati i osušiti da bi se pristupilo dezinfekciji svega što je došlo u doticaj s poplavnim vodama (perivo pokućstvo, posuđe, sanitarije i ostale perive predmete i površine). Da bi građani zaštitili sebe i svoju obitelj prilikom provođenja tog postupka potrebno je da se unutar objekta ne dozvoli ulazak djeci i kućnim ljubimcima, dok se ne završi s čišćenjem, a građanima se preporučuje da prilikom čišćenja nose gumene čizme, rukavice i zaštitne naočale.

Svi predmeti koji se ne mogu oprati i dezinficirati (madraci, sagovi, tapecirani namještaj, kozmetika, punjene igračke, jastuci, predmeti od pjenaste gume, knjige, papir tapete i većina papirnatih proizvoda) treba ukloniti i baciti, kao i sve gipsane ploče i izolaciju koja se natopila.

Temeljito treba očistiti sve tvrde površine (podove, beton, drveni i metalni namještaj, radne površine, pribor, umivaonike i ostale sanitarije) vrućom vodom i deterdžentom za pranje suđa ili rublja, a sušenje se može ubrzati korištenjem ventilatora, klima uređaja ili isušivača zraka.

Građani koji se ozlijede prilikom čišćenja trebali bi odmah zatražiti liječničku pomoć. Izvan objekta ne smije se dozvoliti djeci i kućnim ljubimcima boravak dok se ne završi s čišćenjem, a mjere opreza također vrijede za nošenje gumenih čizama, rukavica i zaštitnih naočala. Nakon čišćenja i pranja površina potrebno je obaviti osobnu higijenu.

Iz Zavod ističu da za provedbu dezinfekcije odmah nakon završetka čišćenja građani mogu nazvati broj 371-923 u vremenu od 7.30 do 15 sati. Herculanea je, pak, na terenu osigurale kontejnere za odvoz glomaznog smeća i to na Partizanski putu i Kapelerima, a bit će postavljene i na području Valbandona u Maloj Vali. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter