Zvukovima grabežljivih ptica protiv jata čvoraka

Hoće li zvukovi ptica grabljivica pomoći da Giardini ove godine budu čišći? (B. PETROVIĆ)
Hoće li zvukovi ptica grabljivica pomoći da Giardini ove godine budu čišći? (B. PETROVIĆ)

Glasnim kricima sokola usred grada čudili su se jučer prijepodne mnogi prolaznici Giardinima koji su podizali glave ne bi li ugledali ove ptice grabljivice. No, sokola na Giardinima nema već je, kako doznajemo, postavljen uređaj koji imitira i ispušta glasove ove ptice grabljivice, a sve kako bi se razbježali postojeći i ne bi naselili novi čvorci koje zadnje dvije godine prljaju Giardine te muke zadaju lokalnim ugostiteljima.

Testiranje uređaja

Kako doznajemo iz Grada Pule, obzirom na učestalu pojavu onečišćenja kojega prouzrokuju čvorci, Herculanea je na Giardinima postavila uređaj za tjeranje ptica koji radi na principu emitiranja zvukova grabežljivih i agresivnih ptica. Kako navode, zvukovi koji oponašaju ptice posebnom se tehnologijom unaprijed snimaju na mikročipove, a na uređaju postoji i mogućnost programiranja vremenskih intervala rada uređaja, rada uređaja samo danju ili noć ili kombinirano, kao i podešavanje jačine zvuka. Uređaj ima ugrađeno pojačalo i zvučnik, a područje rada mu je 6.000 kvadratnih metara. Inače, sličan uređaj postavljen je i na zelenoj tržnici i pokazao se efikasnim u tjeranju čvoraka.

Uređaj je postavljen na kandelabar na Giardinima i usmjeren je prema krošnjama stabala. Ovih će se dana on testirati i prilagođavati potrebama - testirat će se vrsta i jačina zvuka, vrijeme i dužina trajanja zvuka. Pri tome vodit će se, navode, računati da se ne ometaju okolni stanari.

- Ukoliko se uređaj pokaže efikasnim, postavit će se i na druga mjesta u gradu i okolici gdje se primjećuje skupljanje jata čvoraka koji onečišćuju javne površine. Uz praćenje testne faze uređaja, Heruculanea će i dalje pojačano čistiti navedenu javnu površinu, vele iz ovog javnog poduzeća dodajući da su čvorci zaštićena vrsta, a ružičasti čvorak i čvorak izrijekom su navedeni kao zaštićene vrste u Zakonu o zaštiti prirode.

Iz naših krajeva čvorci se završetkom ljeta sele u sjevernu Afriku kada se njihova jata se povećavaju na preko tisuću ptica. Stoga su čvorci najveći problem upravo ujesen, prije puta, kada traže mjesta s puno hrane kako bi skupili energiju za nadolazeći put.

Prljanje i smrad

No, zadnje dvije godine mnoštvo čvoraka, koji bi se ovdje naselili u krošnjama ladonja, svojim bi izmetom prljali tlo ali i suncobrane i stolove ugostitelja, autobusne nadstrešnice, a ovaj je dio grada u pojedinim danima više sličio kokošinjcu negoli na uređeni trg u centru grada. Herculanea je tome pokušala doskočiti time da je Giardine intenzivnije čistila, no čvorci se nisu dali otjerati te se problem opetovano ponavljao. Lani je ovaj problem najintenzivniji bio tijekom srpnja i listopada, a osim s Giardina na prljanje čvoraka konstantno se žale i stanari Kolodvorske ulice. Stručnjaci i prirodoslovci pokušali su stanarima objasniti da je riječ o "prirodnoj pojavi", ali većina ih na takvo pojašnjenje, nakon što bi ugledala auto prekriven izmetom, nije pristajala. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter