Zvukovi renesanse i baroka u umaškoj crkvi

Tomaž Šramel u Umagu
Tomaž Šramel u Umagu

Koncertom mladog slovenskog orguljaša Tomaža Sevčeka Šramela u Umaškoj župnoj crkvi Uznesenja Marijina i sv. Pelegrina počeo je u ponedjeljak 15. Organum Histriae, međunarodni festival orguljske glazbe.

Repertoar je bio iz doba renesanse i ranog baroka, primjeren za sviranje na venecijaskim orguljama, kakve se nalaze u umaškoj crkvi. Koncert je počeo veselim i poletnim kratkim skladbama "Hor chel ciel e la terra", "Chi non crede" i "Che debbio far" talijanskog skladatelja istarskih korijena Andree Antica de Montona koje se zajedno nazivaju "Tre frottole".

Šramel je nastavio u nešto svečanijem tonu s "Conceptio est hodie" Georga Prennera i "Hodie nobis coelarum rex" Jacoba Handla-Gallusa. Koncert je završio s Arijama talijanskog kompozitora Bernarda Pasquinija.

- Odabrao sam repertoar iz renesanse i baroka jer na ovim orguljama to najbolje zvuči. Ton ima puno više zraka nego na modernima i nisu za sviranje skladbi iz doba, naprimjer romantike ili modernih skladbi, rekao je uoči koncerta Šramel.

Program Organum Histriae nastavlja se 14. kolovoza u podne u pulskoj Katedrali, a nastupit će polaznici orguljaškog seminara "J. S. Bach i njegovi suvremenici", dok se 16. kolovoza festival seli u Župnu crkvu u Bujama gdje će nastupiti švedski orguljaš Lukas Arvidsson u 21 sat. (Napisao i snimio J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter