Zvukovi Francuske na pulskom sveučilištu

Vesna Ivanović Ocvirk, Anamarija Brhanić i Marija Nedveš
Vesna Ivanović Ocvirk, Anamarija Brhanić i Marija Nedveš

Zvukovima Francuske studenti i profesori glazbe ispunili su sinoć svečanu dvoranu "Tone Peruško" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u koncertnoj večeri začinjenoj poezijom nazvanoj "Mon coeur s' ouvre a ta voix" (Moje se srce otvara tvom glasu). Koncert su u povodu Međunarodnog dana frankofonije, a sklopu akademske koncertne sezone 2013./2014 organizirali Odjel za glazbu Sveučilišta i Istarska glazbena scena mladih.

Puno je toga Francuska dala svijetu, od vrhunskih književnika i utjecajnih filozofa do ideje ujedinjene Europe i dakako sjajnih glazbenika i klasičnih kompozicija.

Prvo su se predstavile mlade snage. Talentirana četrnaestogodišnja violinistica Petra Momčilović inače nastanjena u SAD-u izvela je "Introduction et rondo capriccioso op. 28" Camillea Saint-Saensa uz klavirsku pratnju profesorice Vesne Ivanović Ocvirk koja je vodila cijeli program.

S jednom pravom pariškom kompozicijom publiku je počastio Neno Atanasković iz Pule, student četvrte godine klasične harmonike na Odjelu za glazbu Sveučilišta u klasi Marije Vukoja Plavčak. On se predstavio djelom suvremenog francuskog skladatelja Francka Angelisa Etude sur le theme "Chiquilin de bachin" Astora Piazzolle.

Drugi dio pripao je nešto iskusnijim glazbenim snagama - flautistici Anamariji Brhanić, skladateljici i profesorici u Osnovnoj glazbenoj školi "Slavko Zlatić" pri Pučkom otvorenom učilištu Poreč i profesorici Ivanović Ocvirk koje su prvo izvele "Bilitis" Claudea Debussyja. Ova šestodijelna skladba nastala je na predlošku imitacije stare grčke poezije Pierrea Louysa pa im se pridružila mr. sc. Marija Nedveš koja je stihove o grčkoj kurtizani izrekla na francuskom.

Za kraj je ostao biser flautističke literature "Fantaisie op. 79" Gabriela Fauréa čime su osim dana frankofonije obilježili i svjetski dan sreće. (M. RADIĆ; Snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter