Zvuk u suvremenoj umjetnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Živopisni drevni Momjan ugostio je i ovoga ljeta mlade suvremene umjetnike, sudionike 11. izdanja Festivala vizualnih i audio medija Vizura aperta.

- Program ovogodišnjeg festivala Vizura aperta orijentiran je na projekte, odnosno prostorne intervencije koje se referiraju na arhitekturu i pejzaž, preispituju prostorne diskurse i komunikaciju kroz audio-vizualne radove, multidisciplinarnost i interakciju s mjestom i stanovnicima, a posebno s djecom ciji se radovi prikazuju i vrednuju zajedno s umjetnickim radovima posljednjeg dana festivala. Posebno smo ove godine orijentirani na zvuk i njegovo mjesto i valorizaciju u suvremenoj umjetnosti, rekla je kustosica Festivala Davorka Peric.

Ovogodišnje izdanje Festivala Vizura aperta otvoreno je prošle nedjelje nizom dokumentaraca, prije svega o dosadašnjim aktivnostima i projektima, te videoprogramom koji je proistekao iz nekoliko studijskih putovanja u Ukrajinu prilikom kojih je Nataša Bodrožic iz Udruge Slobodne veze posjetila nekoliko gradova.

U suradnji s lokalnim umjetnicima nastajao je novi dio projekta pod nazivom «Linije kretanja», usmjeren prema istraživanju kritickih i eksperimentalnih umjetnickih praksi u zemljama bivšeg istocnog bloka. Dio dokumentaraca predstavlja generacije umjetnika koji su odabrali kolektivizam kao nacin ostvarivanja svojih ciljeva, a javni prostor kao mjesto intervencije.

Jedna od specificnosti ovogodišnjeg izdanja Vizura aperte je radionica «hitnaA*+momjan» kao nastavak istraživackog projekta hitnaArhitektura zagrebacke grupe Archisquad o stambenim uvjetima s ciljem poboljšanja individualnih i kolektivnih navika stanovanja, te prostora suživota i interakcije u odredenim sredinama.

- Mještanima Momjana smo pri dolasku dali svoje letke i poziv da nam se jave i iznesu svoje videnje o stambenim prilikama i navikama. Projekt se sastoji od besplatnih konzultacija, koje ce se održavati na ulici, vrtovima ili obiteljskim domovima, pozivajuci na svakom koraku stanovnike Momjana na sudjelovanje i dijeljenje svojih stambenih iskustava i potreba. Na temelju predstavljenih problema tim strucnjaka pružit ce što konkretnija rješenja i prijedloge kako malim investicijama, ne nužno financijske nego cak emotivne prirode, možemo mijenjati svoj izgradeni svijet nabolje - pojasnila je Ana Dana Beroš iz Udruge Archisquad.

Brojni umjetnici predstavit ce se kroz razne radionice, uglavnom s djecom. U njima ce pored djece iz Momjana sudjelovati i djeca umjetnika koji su stigli u Momjan iz raznih krajeva. (Napisao i snimio Luka JELAVIC)


Podijeli: Facebook Twiter