Zvuk, ples i jarke boje na 12. Zlatnoj sopeli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetiri grupe predstavile su se na poreckom Trgu slobode na pocetku 12. Zlatne sopele, medunarodnog folklornog susreta. Nakon defilea gradom i uvodnih rijeci voditelja programa Tina Modrica i direktora festivala Ante Cukrova, susret je službeno otvorila porecka dogradonacelnica Nadia Štifanic Dobrilovic.

Za probijanje leda bili su zaduženi clanovi pazinske Folklorne grupe, koji su okupljenima predstavili tradicionalne instrumente ovog podneblja, malu i velu sopelu te istarski ples balun, uz pratnju miha, bajsa i harmonike.

Veseli Rumunji iz folklornog ansambla "Doina Timisului" iz Temišvara izveli su repertoar tradicionalnih plesova, uz pratnju klavijatura, sopran saksofona i taragota, madarskog puhackog instrumenta slicnog klarinetu, koji je duboko usaden u rumunjsku kulturu. Ansambl je osnovan 1959. godine i okuplja studente gotovo svih sveucilišta u Temišvaru.

Djevojke u plavim haljinama sa zlatnim ukrasima s Americkog sveucilišta u Kairu, pracene darbukama, harmonikom, alt saksofonom i sitrom, otplesale su trbušni ples, nakon cega su im se na pozornici pridružili i mladici u crnim haljinama, sa štapovima i bijelim maramama na glavi, te su zajedno izveli još nekoliko plesova. Zanimljiv je bio performans koji je simbolizirao borbu dobra i zla, a izveo ga je egipatski mladic odjeven u kostim koji je predstavljao dvije osobe.

NA kraju programa na pozornicu su se popeli momci sa sombrerima i djevojke u šarenim haljinama iz folklorne grupe Estampas de Mexico iz Guadalajare. Pratilo ih je desetak mariacija na violinama, trubama i gitarama. Prisutne su upoznali sa svojim rodnim krajem i obicajima kroz pjesme posvecene Guadalajari i one kojima se prikazuje vlak koji napušta stanicu ili se imitiraju kretnje konja. Zadnja tocka koju su izveli bila je "Culebra", što na španjolskom znaci zmija, a opisuje situaciju kada žene na rijeci peru robu pa ih napadne zmija te pozovu muškarce da ih brane. (J. PRODAN; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter