Zvucne kupke smiruju um

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljubav i nesebicnost davanja smisao su života Cakovcanke Tatjane Hudak Štefan koja je, nakon što je prije pet godina po prvi puta spoznala i doživjela snažno djelovanje zvuka gonga, odlucila svoj život posve posvetiti tom, više od 5.000 godina starom, najiscjeljujucem instrumentu na svijetu.

Ipak, velika prekretnica u njezinom životu dogodila se prije susreta s gongom, kad je ova diplomirana ekonomistica koja danas ima 27 godina radnog staža tijekom kojega je radila i na odgovornim rukovodecim radnim mjestima i istovremeno bila samohrana majka, odlucila okrenuti se sebi - svome fizickom, ali i psihickom zdravlju.

Ta ju je odluka okrenula reikiju, jogi i nizu drugih tehnika (samo)pomoci i osobnog razvoja, ali i "slucajnom" susretu s gongom. Naime, Tatjana Hudak Štefan uvjerena je da se u životu ništa ne dogada slucajno te je intenzivan doživljaj zvuka gonga objerucke prigrlila i odlucila ga istražiti.

To je ucinila pohadajuci brojne edukacije te prateci ucenje svjetski poznatog majstora gonga Dona Conreauxa, ucitelja gong terapeuta pri Internacionalnom centru za holisticku rezonancu koji je cijeli svoj život i rad posvetio ostvarenju planetarne harmonije.



Gongom protiv stresa i bolesti

- Njegov zvuk dolazi iz Svemira, ali treba istaknuti da jedino planetarni gongovi imaju toliko jaku vibraciju koja na naše tijelo utjece tako da obnavlja stanice u našem tijelu, smiruje nas i daje nam mudrost univerzalne ljubavi.

Planetarni gong ima snagu poput zvucnog vala koji prolazi našim tijelom te odnosi strahove, blokade i bolesti, istovremeno ulijevajuci u nas samopouzdanje i mir. Zvuk gonga usporava moždane valove i vodi nas u stanje svjesnog sanjanja, objašnjava Tatjana Hudak Štefan dodajuci da vibracije gonga probijaju tjelesne i duševne blokade, obnavljaju stanice tijela, smiruju, procišcavaju i harmoniziraju osjecaje, osposobljavaju za suocenje sa životnim izazovima, povecavaju radost i samopuzdanje, oslobadaju od stresa i strahova, ublažavaju i preobražavaju stanja bolesti te procišcavaju prostore od negativnih energija i identiteta.

Zbog snažnih vibracija zvuka koje nerijetko kod osoba izazivaju i fizicke senzacije, terapija zvukom gonga obicno se naziva i zvucnom kupkom. Kakve kupke prireduju Tatjana Hudak Štefan i njezin suprug Franjo Štefan dobro je poznato svima koji su barem jedanput poslušali kozmicke zvukove koje na svoja tri planetarna gonga - Merkuru, Mjesecu i Zemlji - proizvodi ovaj bracni par na redovitim kupkama u mnogim hrvatskim gradovima.

- Kada sviramo planetarne gongove, uz osnovne tonove pojedinog gonga, moguce je cuti i nadtonove koji gong proizvodi te se tako stvara dojam da zvukove proizvodi veliki kozmicki orkestar gongova. Svaki je planetarni gong uskladen na frekvenciju odredenog planeta Suncevog sustava, po njegovoj orbiti.

Tako je, npr. gong Merkur podešen na frekvenciju rotacije Merkura oko Sunca, Zemlja na rotaciju Zemlje oko Sunca itd., a to znaci da slušajuci planetarne gongove, mi zapravo slušamo stvarne frekvencije Univerzuma. Uz sve dobrobiti koje nose kao najmocniji instrumenti Univerzuma, svaki gong ima i specificna djelovanja. Tako se, primjerice, sviranjem Merkura ojacava govorna komunikacija, brzina razlucivanja i objektivno samoostvarenje, vidi se cjelina i njeni dijelovi odjednom, razvija medusobno utjecanje, izražavanje, nadahnuce, komunikacija, ostvarivanja, a taj gong utjece i na grleno podrucje, vratnu kralježnicu te štitnu žlijezdu.

Mjesec se svira kad se želi razviti suosjecanje, samopouzdanje, izdržljivost, dobro osjecanje. On preoblicuje stres, tjeskobu, ovisnost, strahove, a što se fizickog aspekta tice, utjece na podrucje prostate, ženskih spolnih organa, bubrege, mjehur, nadbubrežne žlijezde, a pomaže i kod dijabetesa, teškoca s bubrezima i mjehurom te impotencijom, objašnjava zvukoterapeutkinja Tatjana Hudak Štefan dodajuci da se treci gong na kojem ona i suprug sviraju - Zemlja - odnosi na srcanu cakru te da se na njemu svira kad se želi pokrenuti opraštajucu psihicku energiju, suosjecanje, ljubav, prihvacanje i ispunjenost. Zemlja utjece na podrucje srca, osrcje, štitnu žlijezdu, srce, pluca pa onda i pomaže kod problema sa srcem i krvnim žilama, artritisom, teškocama s disanjem te visokim krvnim tlakom.


Podijeli: Facebook Twiter