"Zvučna slika" Mateje Klapčić u Toploj vezi KUC-a Lamparna

Rad Mateje Klapčić
Rad Mateje Klapčić

U petak u 20 sati u Klubu mladih "Klub 21", otvara se izložba Mateje Klapčić pod nazivom "Zvučna slika". S ovom izložbom Klub mladih otvara Toplu vezu, novi izložbeni prostor u KuC-u Lamparna namijenjen predstavljanju neafirmiranih, mladih i nadolazećih umjetnika, kao i za sve one koji misle da to jesu ili jednog dana to žele postati.

Tema digitalnih fotokolaža Mateje Klapčić je zvučna slika. Umjetnica koristi fotografiju kao medij, uzimajući u obzir povijesni značaj prikazanog slaveći život i postojanje. Ponavljanje i preklapanje dijelova sugerira rasprostiranje zvuka poput vizualne onomatopeje. Istraživala je pojmove vezane uz temu Zvučna slika: kompoziciju, ritam, kadriranje, kontrast, redefiniciju, strukturu i svjetlost. Kreiranje ovakvih kompozicija je svojevrsni hommage rudarima i rudarenju.

Mateja Klapčić rođena 1999. godine u Rijeci, završila je Osnovnu glazbenu školu Matka Brajše Rašana u Labinu smjer klavir, a trenutno je učenica 4. razreda gimnazije u SŠ Mate Blažine u Labinu. Pohađala je profesionalne medijske radionice (radio i film) u Novigradu i Puli, pod vodstvom Danila Lole Ilića i Staše Čelana te redatelja Dejana Karaklajića. Već pet godina bavi se igranim i dokumentarnim filmom i do sada je snimila jedan kratki igrani film i tri glazbena spota, od kojih jedan za labinski bend "Ne znam".

Izložba u Klubu mladih KuC-a Lamparna njena je prva fotografska izložba i ostaje otvorena do 20. travnja od ponedjeljka do subote od 18 do 21 sat.

Djelatnost KuC-a Lamparna u 2017. sufinanciraju Zaklada Kultura nova i Ministarstvo kulture RH. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter