Zvuci trieštine kontra bure

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvo ih je grijalo sunce, a potom je svibanj pokazao svoju varljivu proljetnu cud. No niti prijeteci oblaci, niti jak vjetar nisu rastjerali najvatrenije ljubitelje popularne trieštine ili kako joj tepaju - armonike mice na batunice.

Brojni posjetitelji strpljivo su na ljetnoj pozornici otpratili nastup svih harmonikaša 23. medunarodnog susreta sviraca dijatonskih harmonika "Z armoniku v Roc", da bi ih kiša i jaki udari bure tek na kraju potjerali prema Domu kulture, gdje su svoju virtuoznost pokazali svjetski i talijanski prvaci u pojedinim kategorijama: Claudio Di Muzio, Lorenzo Di Muzio i Tomaž Boškin.

Medu pedesetak sviraca trieštine iz Hrvatske, Slovenije i Italije, koliko ih je nastupilo u pratnji sviraca drugih tradicijskih instrumenata, armoniku u ruke prvi je uzeo Branko Pernic koji je uz pratnju Davora Grabara otvorio susret.



Nastupili su i Rocu najvjerniji sviraci, jedini sudionici svih dosadašnjih susreta, Mario Kotiga iz Kala kraj Motovuna i Dorijano Buždon iz Lupoglava. Zasvirali su Armando Krepcic iz Poreca, Mištrici, Mateo Blaškovic iz Krnice, Duško Andelini iz Velanovog Briga - covik od vina i meda - kako ga je nazvao voditelj susreta Rocanin Vlado Pernic.

Branko Zlatic, 56-godišnjak iz Sluma na Cicariji, zasvirao je na njemackoj Hohner harmonici staroj preko 150 godina i izradenoj od drva, ciji su se zvuci navodno svojevremeno prolamali i na ruskom frontu. Kao i lani, titula najmladeg sudionika pripala je 8-godišnjem Benjaminu Klanjcu iz Poljana kod Icici, medu starijima ako ne i najstariji bio je 84- godišnji Bogdan Poldrugovac.

Emil Zonta rodom iz Svetog Duha kod Buzeta zasvirao je mix "istrijanska alegorija za trieštinu i dva muška glasa", a potom je sa zadovoljstvom predstavio novoizradenu trieštinu.

Trieštine, plonerice, dugmetare ili botunare sredinom 19. stoljeca zapocela je u Trstu proizvoditi obitelj Ploner. Nakon stogodišnje pauze, obitelj Rutar iz slovenskog mjesta Crnice ponovo je pokrenula proizvodnju trieština.

- To je nova trieština izradena po starom sistemu, rekao je Zonta i dodao: "Hvala Bogu, družina Rutar je poskrbela da bo trieština med nami živela".

Susret sviraca trieština pokazao se kao pravi mamac za slovenske proizvodace harmonika, u Rocu ih se predstavilo cak cetiri, a isto su tako svojom brojnošcu plijenili pažnju harmonikaši iz susjedne dežele, dokaz da slovenski dio Istre bilježi pravu ekspanziju upravo ovih glazbenika.

ŽKUD Renato Pernic, organizator dvodnevnog rockog skupa, održanog pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, Istarske županije i buzetske Turisticke zajednice, pobrinuo se za subotnju promociju albuma "Kontra svega" Ausswinkl muzikanta. U nedjelju je otvorena izložba Udruge željeznicara slikara "Plavo svijetlo" Zagreb na kojoj se predstavila Jadranka Štajduhar, a rockim ulicama i trgovima u svirao je Puhacki orkestar Spincici.


Podijeli: Facebook Twiter