Zvuci renesanse i baroka u rimskim katakombama

Diego Leverić nastupio je u pulskoj galeriji Amfiteatar
Diego Leverić nastupio je u pulskoj galeriji Amfiteatar

Koncertom Diega Leverića u pulskoj galeriji Amfiteatar, sinoć je nastavljen program 4. Festivala komorne glazbe "Poluotok radosti" u organizaciji Istarske glazbene scene mladih. Prostor u kojem je organiziran koncert pokazao se idealnim jer je Leverić u dubini katakombi Arene svirao na podosta "tihim" instrumentima – lutnji, teorbi i baroknoj gitari. Za koncert takve vrste potrebna je potpuna tišina, a zvukovi starih instrumenata publiku su vratili u renesansu i rani barok.

Leverić je prvi dio programa posvetio renesansnoj lutnji na kojoj je izveo djela G. G. Kapsbergera "Toccata 3", Marca dall'Aquille "Ricercar 3", Francesca da Mailana "Fantasia che si pone dire" i Francesca Quartirona "Spagnletta".

U drugom koncertnom dijelu Leverić je svirao teorbu na kojoj je izveo djela G. G. Kapsbergera "L'Arpeggiata" i "Passacaglio", Bellerofontea Castaldija "Un bocconcino di fantasia" te Roberta de Viseea "Chaccone".

U trećem koncertnom segmentu instrument s kojim se Leverić predstavio publici bila je barokna gitara na kojoj je izveo djela Gaspara Sanza "La follia", Francisca Gueraua "Marizipalos" i Francoisa Le Cocqua "Chaconne".

Publika je vrlo pažljivo slušala Leverićevu majstoriju te ga je na kraju nagradila zasluženim i srčanim aplauzom. U programu je sudjelovao i član Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta, Filip Lugarić koji je u pauzama kazivao stihove.

Diego Leverić trenutno pohađa privatne satove u Milanu s profesorom Massimom Leonardijem, te s profesorom Diegom Cantalupijem u Cremoni. Polazio je brojne privatne satove i seminare s najpoznatijim evropskim lutnjistima današnjice među kojima su Hopkinson Smith, Paul O'Dette, Eduardo Eguez, Andrea Damiani i Xavier Diaz-Latorre. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter