Zvuci lovačkih hitaca ispraznili Šijansku šumu

Brojni Puljani rado vikende provode u Šijanskoj šumi (M. ANGELINI)
Brojni Puljani rado vikende provode u Šijanskoj šumi (M. ANGELINI)

"Za vikend sam šetala Šijanskom šumom sa svoja dva psa. Međutim, brzo smo pobjegli uz veliku nelagodu. Naime, cijelo vrijeme čuli su se hici iz lovačkih pušaka, i to tako jako da se činilo kao da su negdje blizu nas. Od straha sam, kako za sebe tako i svoje ljubimce, odmah otišla iz Šijanske šume i nije mi bilo nimalo ugodno dok nisam napustila područje", rekla nam je jedna Puljanka.

Posljednjih godina mnogo je uloženo u Šijansku šumu da bi joj se vratio barem djelić sjaja kojeg je imala kao nekadašnji Kaiserwald (Carska šuma). Javna ustanova Natura Histrica i Grad Pula postupno su uređivali područja i osmišljavali programe da bi se Puljani iznova vratili u zelenu oazu udaljenu svega nekoliko kilometara od središta grada. I Puljani su to prihvatili. Sve više u park-šumi Šijana traže opuštanje od ubrzane svakodnevice, a mnoštvo rekreativaca pronašlo je kutak za aktivnosti. No kada takvu idilu ometaju hici lovaca, naravno da svi bježe iz Šijanske šume, jer dovoljno je malo da se dogodi najgore.

Prema Zakonu o lovstvu, zabranjen je lov unutar 300 metara od granice naseljenog, ili zaštićenog, područja. U Park šumi Šijana, inače zaštićenom području, lov je zabranjen, odnosno, po tom istom zakonu, nakon 300 metara od granice zaštićenog područja, lov je dozvoljen. Na tom području koncesiju ima Lovačko društvo Union, čiji članovi love prema kamenolomu Valtura, odnosno prema graničnom području s Općinom Ližnjan. No, ovisno o vjetrovima, na središnjoj poljani Šijanske šume odzvanja kao da je lov organiziran u njoj samoj.

- Poznat nam je ovaj problem, ali lovci sigurno nisu lovili u ovoj šumi, nego su se, očito, približili rubnim dijelovima. Problem nam je poznat, već smo upozoravali na njega, a ponovno ćemo pozvati na oprez Lovačko društvo Union, kaže nam Elvis Zahtila, ravnatelj Javne ustanove Natura Histrica koja skrbi o park-šumi Šijana. (G. ROJNIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter