"Zvuci Istre": Šetnja djelima istarskih skladatelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski pododbor Hrvatskog društva glazbenih umjetnika objavio je CD pod nazivom "Zvuci Istre/Suoni d'Istria" u povodu desete obljetnice svoga djelovanja.

CD donosi šetnju kroz djela istarskih skladatelja iz raznih epoha, koja izvode istarski glazbenici - dakle to je dvostruki hommage istarskoj glazbi kroz vrijeme. U nešto više od dva i pol sata trajanja  donosi 15 skladbi u raznim aranžmanima, ali svugdje dolaze do izražaja pripremljenost, uvježbanost i talent izvođača, nadahnutost i odnjegovani glazbeni izričaj.

Počinje skladbom Antonija Smareglie "Pot-pourri" iz opere "Istarska svadba" u izvedbi pijanistice Tatiane Šverko. To je još jedan doprinos revalorizaciji djela toga poznatog kompozitora. Šverko se ponovno pokazala predanom izvođačicom djela istarskog velikana, čijim se opusom bavi već godinama. Slijedi "Tokata" Bruna Bjelinskog koju izvodi poznati pijanist Vladimir Mlinarić, također vrlo nadahnuto, a gitarist Žarko Ignjatović interpretira pak Milottijev "Concerto in modo istriano", dokazavši da je gitara vrlo zahvalan instrument za takve glazbene dionice.

I Elda Krajcar Percan pažljivo njeguje opus Nella Milottija, a ovoga je puta izvela njegovu sugestivnu "Noć pod Ćićarijon". Duo Nesactivm u sastavu Jadranka Celić Bernaz i Aleksandra Golojka (pijanistice) interpretira osebujne "Miniature istriane" Luigija Donorae.

"Danze capricciose" glasi naziv skladbe Đeni Dekleva Radaković u izvedbi gore navedenih umjetnica. "Čari igre" naziv je skladbe također Đeni Dekleva Radaković koju svira vrlo uigrani duo Elda Krajcar Percan (klavir) i vibrafonist Vedran Vojnić, stvarajući suptilan dijalog među tim instrumentima.

Krajcar Percan je prisutna ovdje i kao skladateljica, a tri solo pjesme prema tekstovima poetskog velikana Dobriše Cesarića su "Slap", "Uzdišu vali pjeni se more" i "Voćka poslije kiše", koje izvodi ona sama uz mezzosopranisticu Sofiju Cingula. Pijanistica Krajcar Percan autorica je i skladbe "Molitva Jurja Dobrile (Oče budi volja tvoja)", koju također izvodi uz Sofiju Cingula. I ovaj je duo uigran, a skladba je prilično zahtjevna.

S tri skladbe prisutan je i Branko Okmaca, inače poznat i kao glazbeni pedagog te korepetitor i dirigent pulskih zborova i orkestra. Njegove su skladbe "Pendes", "Dijalog" i "Pastorala". Prvu izvode flautistice Samanta Stell i Nataša Dragun, klarinetist Tonči Trinajstić i pijanistica Aleksandra Golojka. "Dijalog" je pak nastao u izvedbi uigranih flautistica Stell i Dragun, dok "Pastoralu" za marimbom interpretira Vedran Vojnić.

Poznati pulski kantautor i kompozitor Bruno Krajcar prisutan je skladbama "Istarska rapsodija" koju izvodi duo Stell i Golojka te "Ave Maria", gdje je i izvođač za klavirom, dok vokalnu dionicu pjeva mezzosopranistica Sofija Cingula.

I na koncu, tu je djelo Laure Mjeda Čuperjani "The Moments", koje sadrži tri minijature za gitaru koje suptilno izvodi Žarko Ignjatović.

Svi navedeni glazbenici vrsni su interpreti, jako dobri glazbeni pedagozi, a kvaliteta njihova rada još je jednom potvrđena i u ovim skladbama.

Producent CD-a je Istarski pododbor Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, izdavač je udruga Metamedij, urednica Aleksandra Golojka, a tekst i recenzije CD-a potpisuje Lada Duraković. Glazbeni producent je Aldo Spada, fotografija omota je djelo Adriane Orlić, a za njegovo oblikovanje zaslužna je Dolores Biasiol Vojnić. Pokrovitelj je istarski župan Valter Flego, a medijski partner HRT Radio Pula. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter