Zvuci harmonike trieštine potjerali kišu

Nakon kiše Roču svanulo sunce
Nakon kiše Roču svanulo sunce

Izmjenjivali su se druge svibanjske nedjelje u Roču sunce i kiša no ni ćudljivo proljetno vrijeme nije spriječilo najupornije da stave trieštinu na rame i zapute se u Roč na 28. izdanje međunarodnog susreta svirača dijatonskih harmonika "Z armoniku v Roč" koje je okupilo četrdesetak harmonikaša i još toliko svirača drugih tradicijskih glazbala iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Red polke, red marći

Red valcera, red polki i marći i tako čitavo poslijepodne, veseli zvuci harmonike odzvanjali su glagoljaškim gradićem. Susret na ljetnoj pozornici čuvenom tradicijskom ročkom marćom otvorili su domaćini, Gunjci Arkul. Za kontinuitet tradicije pobrinuli su se 82-godišnji Mario Kotiga iz Kala kraj Motovuna, a potom i Dorijano Buždon iz Lupoglava, jedini sudionici svih dosadašnjih ročkih okupljanja, kojima valja pridodati i jednog od inicijatora ročkog susreta i njegovog stalnog voditelja Vladimira Pernića.

Uz glazbene veterane predstavili su se i debitanti susreta poput harmonikašice Vesne Drndić koja je nastupila sa pratećim glazbenicima i pjevačima. Na harmonici izrađenoj 1936. godine zasvirao je 13 -godišnji Benjamin Klanjac iz Poljana, česti sudionik svih tradicijskih manifestacija u Istri, polaznik osnovne glazbene škole u Rijeci i ovogodišnji državni prvak u violi.

Najmlađi svirač susreta 11- godišnji Dorijan Brečević iz Lovrečice kod Umaga, te najstariji 84 - godišnji Ivan Belušić iz Valbandona, osvojili su posebne nagrade organizatora. Prvi puta tročlani žiri izbrao je najosebujnije izvođače i dodijelio im nagradu Muškardin i Muškardinka trieštinke. Premijerno je titulu Muškardina trieštinke dodijelio Mitji Kodarinu iz Kopra koji je sudjelovao na svim ročkim susretima izuzev jednog i to kada se ženio. Muškardinkom trieštinke proglašena je Milica Tuševljak iz Lovrana.

Svirači svih uzrasta izmjenjivali su se na ljetnoj pozornici a s njima i harmonike, crvene, srebrne, pozlaćene, s natpisima, posvetama ili bez njih, neke izrađene prije sto i pedeset godina, a neke posve nove tek izišle iz glazbenih radionica na veliko zadovoljstvo ljubitelja trieštine, harmonike miće na batuniće.

ŽKUD "Renato Pernić", organizator ročkog susreta održanog pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, Istarske županije i buzetske Turističke zajednice i supokroviteljstvom HŽ Infrastrukture, pobrinuo se i za popratne sadržaje poput koncerta puhačkog orkestra DVD-a Vrbovsko. U sklopu jedne od najdugovječnijih glazbenih manifestacija održan je mini pučki sajam sa štandovima za prodaju istarskih suvenira i domaćih proizvoda.

Otvorena je izložba slika Dragutina Staničića, člana Udruge željezničara slikara Plavo svjetlo iz Zagreba, koji je pod nazivom "Ročke impresije" izložio fotografije s ročkih zbivanja od 2004. do 2013. godine. U istom izložbenom prostoru otvorena je i izložba rukotvorina oca i sina Libera i Edija Pavletića iz Ročkog Polja koji su izložili minijature istarskih vozova i Parenzane, fotografije s motivima istarskih željeznica na drvu i tradicijski glazbeni instrument bajs. Tako nam je 84 -godišnji Libero Pavletić povjerio da je do sada izradio sedamnaest velikih bajseva i jedan mali, najmanji na svijetu za svog praunuka.

Revija trieština

Ročki susret bio je prava revija trieština ili plonerica, dijatonskih harmonika koje su se od 1862. godine izrađivale u Trstu u radionici Plonera, a poslije i kod dugih majstora. U Istri se trieština počela više širiti nakon 1918. godine, osobito na Buzeštini i koparskom području. U drugoj polovici prošlog stoljeća postupno su trieštine zamijenile novije harmonike. Upravo je stoga ročki ŽKUD pokrenuo specijaliziranu glazbenu manifestaciju posvećenu oživljavanju i njegovanju svirke na trieštini. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter