Zvonko Bušić počinio samoubojstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši hrvatski emigrant Zvonko Bušić ubio se jutros, potvrdila je obitelj.

Policijska uprava zadarska jutros je primila dojavu o samoubojstvu 67-godišnjaka u Rovanjskoj. "Jutros oko 7 sati primili smo dojavu iz hitne medicinske pomoći u Zadru da im se javila ženska osoba iz Rovanjske i rekla im da joj je 67-godišnji muž vjerojatno izvršio samoubojstvo", rekao u telefonskoj izjavi za Hinu glasnogovornik zadarske policijske uprave Elis Žodan. Dodao je kako je po dojavi policija izašla na teren obaviti očevid koji je još u tijeku.

Članovi Bušićeve obitelji potvrdili su telefonom Hini da je Bušić izvršio samoubojstvo.

Zvonko Bušić rođen je 1946. u hercegovačkom selu Gorica kod Gruda. Proveo je 32 godine u zatvoru u SAD-u zbog sudjelovanja u otmici putničkog zrakoplova sa 76 putnika na letu od New Yorka do Chicaga rujna 1976. i pogibije policajca. Otmicom je skupina htjela upozoriti na hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji bacanjem letaka nad Londonom i Parizom. Zrakoplov se spustio u Parizu i otmičari su se predali.

U zrakoplovu nisu imali oružje, već lažni eksploziv, a pravu bombu Bušić je ostavio u pretincu newyorške podzemne željeznice i prilikom pokušaja njenog deaktiviranja poginuo je jedan američki policajac, a trojica su bila ranjena. Osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu.

Pomilovan je početkom srpnja 2008. i deportiran u Hrvasku. U Zagreb je stigao 24. srpnja u pratnji američkih agenata.

Bio je oženjen za Julenne Eden Shultz koja već dugo živi u Hrvatskoj. Bušićeva sestra Zdravka bila je svojedobno šefica kabineta predsjednika Franje Tuđmana i saborska zastupnica, a trenutačno je zastupnica u Europskom parlamentu.

Budiša: Zvonko je napisao oproštajna pisma
U ime obitelji Zvonka Bušića ispred obiteljske kuće u Rovanjskoj novinarima se obratio njegov i obiteljski prijatelj Dražen Budiša koji je, čim je čuo vijest o smrti prijatelja, stigao iz Murtera.

"Zvonko je napisao dva oproštajna pisma, supruzi, rodbini, prijateljima i Hrvatima u kojima ih moli za oprost zbog onoga što je jutros učinio, jer više nije mogao izdržati.

Zaklinje nas da se nastavimo boriti za hrvatstvo i za Hrvatsku i traži oprost zbog svog čina. Na jednom mjestu u pismu kaže da više nije mogao živjeti u Platonovoj pećini. Izgleda da je bilo lakše sanjati slobodnu Hrvatsku uz sve nevolje nego izdržavati hrvatsku zbilju", rekao je Budiša koji je istaknuo da je Bušić bio "jako dobar čovjek".

Rekao je da je Bušić samoubojstvo počinio jutros, nakon što se vratio iz Udbine, gdje je kao "jedan od najvećih hrvatskih mučenika" bio na misi u povodu Dana hrvatskih mučenika.

Budiša, koji je Bušića dočekao u zrakoplovnoj luci kada se 2008. vratio u Hrvatsku nakon više od trideset godina provedenih u američkim zatvorima, novinarima je danas prenio zamolbu obitelji da u ovim trenucima imaju razumijevanja za njihovu privatnost. (Hina, D. C./NL)


Podijeli: Facebook Twiter