Zvončari i pjevači iz Istre na francuskim festivalima

Noel Šuran i Zoran Klarić među predstavnicima Istre u Parizu (N. VUJAČIĆ/Arhiva)
Noel Šuran i Zoran Klarić među predstavnicima Istre u Parizu (N. VUJAČIĆ/Arhiva)

Od rujna do prosinca, s ukupno 60 događanja na 45 različitih lokacija u organizaciji hrvatskog Ministarstva kulture održava se "Festival Hrvatske u Francuskoj", a u dva programa tijekom naredna dva tjedna nastupit će i izvođači iz Istre.

Na 13. festivalu tradicijske glazbe "Villes des musiques du monde" koji se od sredine listopada do sredine studenog održava u mjestu Seine-Saint-Denis, u nedjelju 13. listopada nastupit će zvončari iz sela Mune na Ćićariji, a četvero istarskih pjevača - Dario Marušić iz Pule, Noel Šuran iz Lindara, Zoran Karlić iz Kršana i Marija Rojnić iz sela Orihi na Barbanštini će 26. listopada nastupiti na predstavljanju hrvatske glazbene baštine u Parizu.

Munski će se zvončari u Seine-Saint-Denis predstaviti promenadnom povorkom kroz mjesto u sklopu svečanosti otvorenja Festivala, a tog istog dana će u večernjem programu iz Hrvatske nastupiti još muška klapa Grdelin i ženska klapa Neverin, predstavljajući i klapsko pjevanje kao osebujnost hrvatske tradicijske kulture. Obje će klape nastupiti i 19. listopada na koncertu kojemu će glavne zvijezde biti Darko Rundek i Gibonni.

Motiv za uvrštenje munskih zvončara u predstavljanje hrvatske kulture u Francuskoj je proglašenje zvončara (kao običaja pokladne ophodnje na širem području Kastva) kulturnim dobrom u Republici Hrvatskoj 2007. godine, i zatim njihovo uvrštenje na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2009. godine. U oba ova postupka značajan doprinos dala je ravnateljica Etnografskog muzeja Istre u Pazinu, Lidija Nikočević, koja zajedno s munskim zvončarima putuje u Seine-Saint-Denis radi uspostave novih veza i širenja suradnje u zaštiti i afirmaciji nematerijalne kulture.

Isti put registracije i zaštite najprije na nacionalnoj a zatim i na svjetskoj razini prošlo je i "dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja", koje će zajedno s dalmatinskim ojkanjem biti predstavljeno 26. listopada koncertom u pariškom kulturnom centru "Maison des Cultures du Monde", te okruglim stolom koji se organizira u suradnji Instituta za etnomuzikologiju iz Zagreba i hrvatske Komisije za UNESCO.

Kako nam je pojasnio Noel Šuran, četveročlana istarska glazbena "reprezentacija" na tom će koncertu predstaviti cjelokupan presjek istarske tradicijske glazbe, od Ćićarije do talijanskih glazbenih izričaja južne Istre; od pjevanja na tanko i debelo, bugarenja, taranjkanja, pjevanja uz instrumente, diskatnog pjevanja južne Istre, do sviranja na svim istarskim tradicijskim instrumentima. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter