"Zvona" za odvojeno prikupljanje otpada i na Ćićariji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buzetski komunalac Park uspio je u suradnji s povjerenikom Vlade za Općinu Lanišće Romanom Carićem iznaći prihvatljivo rješenje problema odvojenog sakupljanja otpada na području Ćićarije, na kojem je teritorijalno najveća istarska općina Lanišće, ujedno i najruralnija općina, pristupila sustavu odvojenog prikupljanja otpada.

Zeleni otoci na 70 lokacija

- Radi se o specifičnoj situaciji budući da Općina Lanišće koja je obveznik organiziranja i nabave sustava sukladno odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom nije osnivač buzetskog komunalca te se do 2001. godine na tom području nije vršila ni usluga prikupljanja komunalnog otpada. S druge strane, Buzet je jedan od prvih gradova koji je odvojenim prikupljanjem otpada započeo još 2000. godine, da bi prije deset godina počeo uvoditi sustav opremljenih i uređenih tzv. zelenih otoka koji su na buzetskom području s oko 6.000 stanovnika postavljeni na preko 70 lokacija. Uz to, Buzećani imaju na raspolaganju i dodatnih 250 kontejnera za odvojeno prikupljanje korisnog otpada, izjavila je direktorica Parka, Ervina Kisiček.

"Zvona" za odvojeno prikupljanje otpada koja su postavljena na laniškom području u vlasništvu buzetskog komunalca, pojedinačne zapremine 2,5 kubika, označena su odgovarajućim uputama i naljepnicama, a postavit će se na osam lokacija po Ćićariji. Radi se o setovima sastavljenim od tri "zvona": plavim za papirnatu i kartonsku ambalažu, žutim za plastičnu ambalažu i limenke te zelenim za staklenu ambalažu. Naselja koja će u ovoj fazi biti opremljena setovima za odvojeno prikupljanje otpada su Lanišće, Podgaće, Brest, Slum, Vodice, Jelovice, Dane i Račja Vas. Ovisno o novoj zakonskoj regulativi koja je upravo u procesu donošenja, pristupit će se daljnjem razvoju sustava.

Najveća općina, a najmanje žitelja

U buzetskom Parku ističu spremnost za pomoć susjednoj općini, uvažavajući geografske i demografske poteškoće površinski najveće istarske općine s najmanjim brojem stanovnika, svega 329, ujedno uzimajući u obzir da ta usluga dodatno ne optereti korisnike s buzetskog područja. "Već duže vrijeme postoji potreba za odvojenim sakupljanjem otpada na području laniške općine. U suradnji s buzetskim Parkom sada je to, na zadovoljstvo mještana, konačno i realizirano i to u veoma kratkom roku s obzirom je ugovor potpisan prije petnaest dana", izjavio je povjerenik Vlade za Lanišće Roman Carić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter