Zvona s crkve kod Rapavela nađena u Dugoj Resi

Zvona će biti vraćena na crkvu Sv. Duh (Snimila Vedrana HABEREITER)
Zvona će biti vraćena na crkvu Sv. Duh (Snimila Vedrana HABEREITER)

Zahvaljujući suradnji s policijskom postajom u Dugoj Resi, pulski i porečki policajci otkrili su da iza krađe dvaju crkvenih zvona s crkve kod mjesta Rapavel na području župe Višnjan stoji 27-godišnjak iz Medulina.

Zvona vrijedna oko 5.000 kuna nestala su s crkve u razdoblju od sredine listopada prošle do kraja ožujka ove godine. Naime, dugoreški su policajci 28. ožujka pronašli i oduzeli zvona od jedne osobe s tog područja, a kriminalističkim istraživanjem otkriveno je da je krađu počinio 27-godišnjak iz Medulina.

Pronađena zvona bit će vraćena na crkvicu, a 27-godišnjaka iz Medulina porečka će policija kazneno prijaviti zbog teške krađe.

Crkvica Sv. Duh nalazi se u blizini Rapavela, na osami u šumi, što je vjerojatno pogodovalo lopovu. Dva zvona nalazila su se na preslici, a kako nam je u telefonskom razgovoru rekao župnik Geremia Massa, oko crkvice se nekada davno nalazilo groblje, pa su se zvona oglašavala za vrijeme sprovoda.

- Zvali su me da su ih našli u Dugoj Resi pa sam išao po njih tamo. Sada se nalaze pohranjena kod nas i nadamo se da ćemo ih uskoro vratiti na mjesto. Srećom, zvona nisu oštećena, samo na jednom fali klatno, kaže Massa, koji vodi župu Baderna pod koju spada i ova crkvica. Dodaje kako im se ovakav slučaj ovakve krađe nije dogodio do sada, ali veli da se često događalo da nađu vrata na susjednoj crkvi Sv. Ivana od Šterne provaljena, iako provalnici nisu ništa otuđili. (M. KOŠTA, V. HABEREITER) 


Podijeli: Facebook Twiter