Zvona i nari: Spustit ćemo se u vrtlog


Vrlo zanimljiv i originalan književno-umjetnički program priređen je u subotu navečer u prostorima ližnjanskog književnog svratišta Zvona i nari. Naslovljen "Spustit ćemo se u vrtlog", program je predstavio čitanje poezije naglas, kao i pučke, angažirane pjesme, a gosti su bili umjetnički i životni par Adriana Giacchetti i Gianluca Paciucci iz Trsta.

Oni su, naime, interpretirali izbor iz talijanske poezije, i to na vrlo sugestivan način, čitajući dvoglasno, vrlo nadahnuto i melodiozno, uz pratnju udaraljki, alterirajući pjevanje i kazivanje stihova. Ono što su oni kazivali, posjetitelji su mogli zahvaljujući projektoru pročitati u hrvatskom prijevodu Tvrtka Klarića, uglednog prevoditelja i nakladnika, iznimnog poznavatelja književnosti na talijanskom jeziku.

Kazivani su poznati i manje poznati stihovi, a sve to uz kratko predstavljanje autora s pokojom zanimljivosti iz njegova života. Mogli su se tako čuti stihovi autora kao što su: Antonia Pozzi, Cesare Pavese, Pier Paolo Pasolini, Elsa Morante, Erri De Luca, Gianluca Paciucci i drugi, spojeno s pučkim i angažiranim talijanskim popijevkama te ulomcima koji pripadaju drugim tradicijama.

Izbor iz poezije bio je vrlo dojmljiv i reprezentativan – prikazao je jedan raznolik pogled na Novecento. Giacchetti i Paciucci u Ližnjanu ovoga puta borave tek kratko, u povratku s nastupa u riječkoj Zajednici Talijana. Kao i sve programe ližnjanskog književnog svratišta, i ovaj su podržali Općina Ližnjan, Grad Pula i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizatori su bili književni i životni par Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen.

Adriana Giacchetti rođena je u Trstu, bavi se teatrom, glazbom i književnošću. Gianluca Paciucci rođen je u Rietiju, od 1985. nastavnik književnosti, radio je i radi kao djelatnik u kulturi na relaciji Rieti, Nizza i Trst. Od 2002. do 2006. godine zaposlen je kao kulturni ataše u Talijanskoj Ambasadi u Sarajevu. Bavi se književnošću i glazbom. (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter