Zvona i nari: Ljubav i obitelj u Indiji

Grgorinić i Rađen s Irom Trivedi (V. BEGIĆ)
Grgorinić i Rađen s Irom Trivedi (V. BEGIĆ)

Vrlo je zanimljiv bio razgovor s indijskom spisateljicom Irom Trivedi, gošćom ližnjanskog književnog svratišta Zvona i Nari koji su vodili Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen. Ova je mlada spisateljica govorila o raznim aspektima života u Indiji.

Ona se kao vrlo mlada natjecala za Miss Indije, živjela je u Americi gdje je diplomirala i magistrirala te potom se vratila kući, gdje živi s roditeljima, bratom i sestrom.

Ističe da, premda ima 29 godina, živi s roditeljima poput većine svojih vršnjaka, bez obzira bili u braku ili ne, jer je tamo običaj da kada se djevojka uda ode živjeti kod muževe obitelji, jedino u jednoj pokrajini je običaj da muž ode živjeti kod ženinih roditelja.

U Indiji mladi ne žive sami, pogotovo ne žene. Ugovoreni brakovi su realnost, i većina je brakova takva. Tome posreduju brojne bračne agencije gdje djeluju astrolozi, kao i detektivi, koji istražuju prošlost i život ženika.

- Za potrebe svoje knjige često sam obilazila te agencije, i čak sam četiri svoje prijateljice sredila, odnosno našla im životne partnere. Ima i brakova iz ljubavi, ali mnogi mladi, nakon što dožive neko ljubavno razočaranje ili negativnost, odmah preko agencije traže muža, odnosno ženu, a i obitelji imaju jako veliku ulogu u svemu tome.

Tamo i dalje žene trebaju paziti kako se odijevaju, s kime pričaju, gdje idu. Nasilje je u porastu, jer je i nezaposlenost u porastu, veli ova mlada spisateljica, koja navodi i velike razlike u životu u raznim zemljama, od Indije do Amerike. Bilo je govora i o spolnom odgoju te o neosviještenim mladim ljudima.

Ližnjan je odabrala za mjesto svoga književnog stvaralaštva. Imala je samo riječi hvale za mjesto i za njegove žitelje.

Svoja iskustva s natjecanja za Miss Indije pretočila je u prvijenac "What Would You Do to Save the World", a prije tri godine objavila je knjigu "Penguin India". U svojoj posljednjoj, nedavno objavljenoj knjizi "India in Love: Marriage and Sexuality in the 21st Century", istražuje promjene u indijskom poimanju ljubavi. Govorila je i o njihovom premijeru koji se ženio sa svega 19 godina, ali i brzo rastao te posvetio politici. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter