Zvjezdice će biti gotove tek početkom studenog

Gradilište vrtića Zvjezdice u pulskoj Šijani
Gradilište vrtića Zvjezdice u pulskoj Šijani

Nova zgrada vrtića Zvjezdice u Šijani, umjesto 21. rujna, bit će zgotovljena tek početkom studenog, i to zbog propusta izvođača radova. Izvijestila je to na konferenciji za novinare Mariza Kovačević, ravnateljica Predškolske ustanove Dječji vrtići. Zbog kašnjenje će, rekla je Kovačević, izvođaču radova, tvrtki Radnik, obračunavati penale koji iznose 0,5 posto ukupno ugovorene cijene za svaki dan kašnjenja, a maksimalno 15 posto ugovorene cijene. Ukupna cijena projekta je 8,6 milijuna kuna.

- Iako se još početkom rujna računalo s otvorenjem vrtića u listopadu, prošlog tjedna nas je izvođač izvijestio da radovi ipak neće biti dovršeni u tom roku te da do kraja ovog mjeseca neće biti moguće održati tehnički pregled i otvoriti vrtić, pojasnila je Kovačević.

Kazala je da do odgode zapravo došlo jer izvođač radova, tvrtka Radnik iz Križevaca, nije na vrijeme naručio ploče koje se trebaju ugraditi na istočni dio fasade i koje se još čekaju. Istaknula je da je na objektu zgotovljeno 99 posto radova.

Djeca koja trebaju useliti u nove prostore dotad će ostati dobro zbrinuta u obližnjim vrtićima na Punti i Velom Vrhu.  U novi će vrtić useliti tri vrtićke i jaslička skupina, ondje će biti distribucijska kuhinja, a u novi će objekt useliti i cijela uprava Dječjih vrtića.

Na novinarsko pitanje kako komentira mišljenje dijela javnosti da novi vrtić ima premalo vanjskog prostora u odnosu na objekt, Kovačević je rekla da odgovorno tvrdi da nijednom djetetu neće faliti prostora.

- Nisam političarka i mislim da se u vrtiće ne bi smjele uplesti političke priče jer se radi o dobrobiti djece koja će dobiti novi, moderni, sigurni vrtić za razliku od nekih koji nemaju ni dvorište, rekla je Kovačević te istaknula da se projekt nije mijenjao od početka i neće.

Ravnateljica se ipak prisjetila da je zbog spora sa susjednim vlasnicima zemljišta, kada je poništena prva lokacijska dozvola, vanjska površina morala biti nešto smanjena te je napravljeno što se moglo i što ima temelja u zakonu. Vanjska površina sada iznosi 400 kvadrata. (Nera SOFTIĆ)

HDZ: Vrtić je prevelik, izgubljeno je dvorište

Nekoliko sati prije no što je najavljeno da će kasniti dovršetak izgradnje vrtića Zvjezdice, na tu se temu osvrnuo i gradski HDZ. Član gradskog odbora stranke Vilim Cukon, koji je, kako kaže, sudjelovao u projektiranju brojnih dječjih vrtića u Hrvatskoj, smatra da je objekt budućeg vrtića prevelik, čime se izgubio dragocjen vanjski prostor.

- Za smještaj 90-100 djece ili četiri odgojne skupine po grupi bilo je dostatno 150 četvornih metara, dakle, ukupno 600-tinjak kvadrata unutarnjeg prostora. Po službenim podacima bit će izgrađeno tisuću unutrašnjih kvadrata i oko 1.200 četvornih metara okoliša. To sve utječe na cijenu gradnje i opremanja, ali i kasnijeg održavanja i amortizacije. Bilo je dovoljno izgraditi 600-tinjak unutarnjih kvadrata i pritom povećati vanjski prostor, a da su se poštivali parametri, vanjskog bi prostora bilo dovoljno za igru djece, rekao je Cukon.

Kritizirao je i to što nije korišten autohtoni građevinski materijal te napomenuo da se vrtić umjesto u širinu mogao izgraditi i na dva kata. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter