Zvjezdarnica u Tičanu možda će se ipak otvoriti za turiste


Već drugu godinu za redom zvjezdarnica u Tičanu zatvorena je za individualne posjete, a organizirane posjete primaju se uz prethodnu najavu. Zvjezdarnica je 2012. godine osmislila program za individualne posjetitelje poznat kao astronomske noći, koji je tijekom sezone posjećivalo dvjestotinjak ljudi dnevno, kaže Korado Korlević, voditelj Zvjezdarnice Višnjan. Bile su to uglavnom obitelji s djecom. Budući da je broj posjetitelja bio velik, s Turističkom zajednicom Istre i Poreča bilo je dogovoreno da se nešto pokuša učiniti kako bi se produžila sezona.

Tada su se, kaže Korlević, počeli organizirati dani otvorenih vrata koji su također pobudili veliko zanimanje posjetitelja. Na koordinaciji Turističkih zajednica istarskih gradova podržana je, ali ne i ugovorena, zamisao kako će se potpomagati turističke programe višnjanske Zvjezdarnice, kako bi se upotpunila turistička ponuda. Međutim, koncem 2013. neke TZ izvijestile su Zvjezdarnicu kako ne mogu podržati njene programe jer se ne odvijaju na području djelovanja tih TZ-a, pojašnjava Korlević i naglašava kako to nisu bila velika sredstva, već tisuću, dvije po TZ-u.

Zvjezdarnica je, računajući na potporu TZ-a, tijekom 2013. održala programe koji su na koncu završili gubitkom od 42.375 kuna. Radi se o novcu uloženom u opremu, obuku i aktivnosti, a manjak je morao biti pokriven sredstvima za redovnu znanstvenu i edukativnu djelatnost zvjezdarnice. Zbog toga je došlo do smanjenja plaća na minimalne iznose, a jedan je djelatnik otišao.

Potom je ukinuto radno mjesto koordinatora astro-turističkih aktivnosti, kao i svi astro-turistički programi, astro-vodiči su potražili novi posao u inozemstvu, a na vrata zvjezdarnice postavljena je obavijest o ukidanju svih turističkih programa, ali kako se za veće grupe, uz prethodnu najavu, ipak organiziraju posjete.

U međuvremenu je Zvjezdarnica slala dopise TZ-ima Poreča i Umaga, ali i županijskoj turističkoj zajednici. Međutim, odgovara nije bilo, pa se turističke programe nije moglo planirati, niti provoditi.

Nakon što se podigla medijska prašina o ukidanju turističkih programa u zvjezdarnici, 13. srpnja se u Poreču Korlević sastao s Denisom Ivoševićem, direktorom TZIŽ, koji je nakon sastanka izjavio kako je dogovoreno da Korlević u što kraćem roku sastavi program s aktivnostima, troškovima i procjenom rezultata za dva scenarija turističkih obilazaka za trogodišnje razdoblje, od 2016. do 2018. godine. Nakon toga će se prijedlog razmotriti jer, kako kaže Ivošević, TZI smatra kako višnjanska Zvjezdarnica, ne samo turističkim programima, već i znanstvenim dosezima i projektima predstavlja poseban način promocije Istre, po čemu je Istra jedinstvena. (Mirjan RIMANIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter