Zvjezdana prašina zlatnog doba jazza i swinga

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Ljubitelji jazza i swinga mogli su sinoć uživati ispred pulske Katedrale u nastupu Dubravka Majnarića i Fiorin Jazz Orchestra kojeg su činili gitarist Boro Lukić, bubnjar Adriano Bernobić, klavijaturist Matija Poropat i kontrabasist Nenad Mirt.

Koncert je održan u sklopu programa "Jazz u Art Zoni", a Majnarić, ovogodišnji dobitnik Porina za životno djelo, objasnio je publici da je urednik i autor kultne emisije "Zvjezdana prašina" na Hrvatskom radiju. Majnarić je i puno više od toga, no ovdje je nastupio kao harmonikaš rekavši na početku da će izvoditi glazbu koja više nije popularna ali će publiku podsjetiti na neke scene iz holivudskih filmova 1950-ih poput naslovne teme iz filma "Laura".

Majnarić i njegovi pulski kolege proveli su publiku kroz vrijeme, počevši od naslovne, inače 80 godina stare teme njegove emisije, "Stardust" Hoagyja Carmichaela. Bilo je to putovanje s jedne strane ispunjeno melankolijom, a s druge čistim užitkom u ljetnoj večeri no za podizanje atmosfere bio je zadužen upravo Majnarić koji je koncert vodio poput neke od svojih emisija, krajnje opušteno.

Svaku pjesmu je najavio, objasnivši zašto je izvode, ubacio bi pokoju anegdotu poput one kada ga je nazvao njegov idol, veliki jazz harmonikaš Art Van Damme s kojim je potom dogovorio kasnije nikad realizirani nastup jer je Van Damme preminuo. Njemu je zato posvetio jedan medley no odao je počast i velikim Dukeu Ellingtonu i Astoru Piazzolli, prisjetio se kako je svirao s Ivom Robićem a nije zaboravio ni CD koji je snimio prije tri godine nazvan "40 godina poslije".

I eto, godine prolaze a Majnarić je u formi što je pokazao na svom prvom pulskom nastupu, raspoložen ne samo da svira nego i da educira publiku koja ga sluša. Jedino što je preksinoć nedostajalo za potpuni doživljaj bile su stolice pred binom na koje bi se ljudi zavalili i uživali. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter