Zvižduci Kosor, Josipovicu i Mesicu ovacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zlo se ne smije ponoviti ni zaboraviti", u svojim su govorima u nedjelju pred nekoliko tisuca ljudi porucili predsjednik Republike Ivo Josipovic, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, obilježavajuci u spomen-podrucju Jasenovac 65. godišnjicu proboja zatocenika iz koncentracijskog logora.

Osim njih, komemoraciji su nazocili brojni ministri, predstavnici vjerskih institucija i manjinskih zajednica, bivši predsjednik Republike Stjepan Mesic te preživjeli logoraši.

Medutim, komemoraciju je obilježila i velika razlika u reakciji okupljenih posjetitelja prema predsjedniku Josipovicu i Mesicu, odnosno prema premijerki i ministrima iz njezine Vlade.

Vec na pocetku ceremonije, kada je voditelj citao imena okupljenih uglednih gostiju, imena Mesica i Josipovica izazvala su buran i dug pljesak te oduševljenu reakciju okupljenih. S druge strane, samo spominjanje imena Jadranke Kosor izazvalo je veliko negodovanje, zvižduke pa cak i pokoju recenicu neprimjerenu mjestu i povodu okupljanja.

"Ovo je spomen na ljude ciji su životi prekinuti samo zato što se nisu uklapali u sliku nacistickog novog europskog poretka, koji je u Hrvatskoj uzeo svoj strašni danak u krvi. Takav danak više nikada nitko i nigdje ne smije platiti", porucio je Josipovic.

Pocast žrtvama ustaškog terora odala je i premijerka Kosor. "Prisjecam se i klanjam svima koji su na ovom strašnom mjestu ubijeni iskljucivo zbog svoje nacionalnosti, vjere ili hrabrosti da se odupru fašizmu", rekla je Kosor, nazivajuci ustaški režim režimom zla.

"Žrtvama nacifašizma dužni smo osigurati trajni spomen i nicim ne dovoditi u pitanje velicinu borbe koju su oni vodili. Punih deset godina sam se za to zauzimao, ali bojim se da nije bilo dovoljno", rekao je Mesic.

Naglasio je da je medijski prostor posljednjih tjedana i mjeseci zasut "kvazidokumentarnim i navodno autenticnim, a cesto potpuno lažnim materijalima, iskazima samopromoviranih povjesnicara nerijetko iz redova kvislinškog režima kao i ideoloških konvertita, koji svi upucuju na jedan jedini zakljucak: antifašizam je isto što i komunizam, a komunizam je zlocin, ništa manji od fašizma".

"Tužno je što mi u Hrvatskoj, u godini kada ce demokratski svijet proslaviti 65. obljetnicu pobjede nad fašizmom, još uvijek moramo dokazivati neke notorne istine", rekao je Mesic te se posebno obrušio na javnu televiziju, smatrajuci da "i nakon mojih 10 godina borbe za antifašizam samo na njemackoj televiziji mogu cuti oficira SS-a kako kaže: dobro je što je rat završio tako kako je završio".

"Ni na jednoj našoj televiziji necu cuti bivšeg ustašu ili domobrana kako kaže da je pobjeda antifašista bila dobra za Hrvatsku", zakljucio je Mesic.


Podijeli: Facebook Twiter