"Zvizdan" u Kairu dobio svoju 19. nagradu


Film "Zvizdan" Dalibora Matanića nagrađen je na Međunarodnome filmskom festivalu u Kairu, koji je održan od 11. do 20. studenog.

Međunarodni žiri festivala, pod vodstvom britanskog producenta Paula Webstera, hrvatskom je filmu dodijelio nagradu za najbolji umjetnički doprinos, izvijestio je u subotu Hrvatski audiovizualni centar. 

Mataniću je to 19. nagrada za film, koji je nakon međunarodne premijere u Cannesu i nagrade u programu Un Certain Regard, obišao više od 40 svjetskih festivala.

Taj film o višedesetljetnoj nacionalnoj netrpeljivosti prikazanoj kroz tri ljubavne priče je i hrvatski predstavnik u natjecanju za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova.

Producentica filma je Ankica Jurić Tilić, a produkciju potpisuje zagrebačka Kinorama u koprodukciji sa slovenskom filmskom kućom Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije.

Međunarodni filmski festival u Kairu održava se od 1976. kao prvi međunarodni filmski festival u arapskom svijetu. Ove je godine u više programa imao 120 filmova, dok ih je u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu bilo ukupno 16.

Osim "Zvizdana", u natjecateljskom programu je prikazana hrvatska manjinska koprodukcija "Naša svakodnevna priča" bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović.

Zlatnu piramidu za najbolji film dobio je "Mediterranea" redatelja Jonasa Carpignana. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter