"Zvizdan" i "Vrapci" na festivalu u Bratislavi

Scena iz filma "Zvizdan" Dalibora Matanića
Scena iz filma "Zvizdan" Dalibora Matanića

Dugometražni igrani film "Zvizdan" Dalibora Matanića i hrvatska manjinska koprodukcija "Vrapci" islandskog redatelja Runara Runarssona uvršteni su u program Međunarodnog filmskog festivala u Bratislavi, koji će se održati 12. do 17. studenoga.

Filmski festival u Bratislavi najveća je slovačka kulturna priredba koju svake godine posjeti više od 20 tisuća gledatelja, ali i istaknuti svjetski filmski autori, od Roya Anderssona, Krzysztofa Zanussija, Franca Nera do Lieva Schreibera, Vanesse Redgrave, Anite Ekberg, Istvana Szaboa i drugih.

Ove godine u međunarodnom žiriju koji će odlučivati o najboljem igranom filmu je i hrvatski redatelj Zrinko Ogresta, uz slovačku glumicu Judit Bardos i britanskog kritičara Christophera Goodwina, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Islandsko-dansko-hrvatski film "Vrapci" uvršten je u službeni natjecateljski program s još osam naslova, u koji dolazi nakon niza osvojenih nagrada.

Festivalske nagrade od same premijere prate i film "Zvizdan", koji će se prikazati u programu "Europa", posvećenom najboljim uratcima suvremenih europskih naslova.

I hrvatski kratkometražni filmovi festivalski međunarodno su aktivni i uspješni - na nedavno završenom Festivalu studentskog filma Early Bird, koji se održao u Sofiji od 4. do 8. studenog, nagrađeno je više njih.

Film "Medo mali" Igora Jelinovića osvojio je nagradu predsjednika žirija, dok je Jasna Nanut osvojila nagradu za najbolju režiju za svoj film "Šake".

Za najbolju montažu nagrađen je film "Cvijeće" Judite Gamulin, za koji montažu potpisuje Tomislav Stojanović.

Sva tri filma nastala su u produkciji Akademije dramske umjetnosti, a "Cvijeće" i "Medo mali" prikazat će se u programu "Kockice" skorašnjeg Zagreb Film Festivala. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter