"Zvizdan" će predstavljati Hrvatsku na 88. Oscaru

Goran Marković i Tihana Lazović u "Zvizdanu"
Goran Marković i Tihana Lazović u "Zvizdanu"

U konkurenciji sedam filmova, "Zvizdan" Dalibora Matanića, u produkciji Kinorame, odabran je (o odabiru je odlučivala komisija od 15 članova HDFD-a iz svih strukovnih ogranaka toga društva), što je i bilo za očekivati, da predstavlja Hrvatsku na 88. nagradi Oscar, Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u natjecateljskoj kategoriji za najbolji film na stranome jeziku, podsjeća u svom priopćenju Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD).

Među sedam prijavljenih filmova bili su: nezavisni film "Iza sna" redatelja i scenarista Igora Filipovića u produkciji Jamat produkcije, koji je igrao u kinima ali ga nismo vidjeli ni na ovogodišnjoj Puli, iako u njemu glavnu ulogu igra Puljanin Borko Perić; "Ljubav ili smrt" Daniela Kušana, u produkciji Kinorame (također s Pule novi nastavak Koka); prošlogodišnja pulska uspješnica "Kosac" redatelja Zvonimira Jurića, također u produkciji Kinorame; "Takva su pravila" Ognjena Sviličića, u produkciji Maxima filma, koji ni nakon uspjeha glavnog glumca lani u Veneciji, ponovljenog sad u Puli, čak ni u Sarajevu nije dobio očekivano povjerenje.

"Ti mene nosiš" Ivone Juka, u produkciji 4Filma, i dalje ima tu (ne)sreću da je u užoj konkurenciji sa "Zvizdanom", a lanjska pulska limunada Vanje Sviličić "Zagreb cappucino", u produkciji Maxima filma, treba shvatiti više kao nadmetanje Kinorame i Maxima filma u broju prijava. Ipak, valja reći i to da su se tri najbolja hrvatska filma ove godine ("Zvizdan", "Ti mene nosiš" i "Takva su pravila") našla pred komisijom koja nije pogriješila u konačnom odabiru Matanićeva dosad najboljeg filma.

No, ostaje i dalje nada i iščekivanje koliko će to doprijeti do članova Akademije (među kojima je i naš Oscarovac Brano Lustig), odnosno, hoće li se već dobivena priznanja za režiju od cannskog žirija (u jednom od programa festivala), ili pak činjenica da je uvršten u deset najboljih europskih filmova koji se natječu za Lux Prize, filmsku nagradu Europskog parlamenta, službenu selekciju za filmove što promiču "bogatstvo, raznolikost i izvrsnost", kao i sudjelovanje na niz A festivala po svijetu (nagrada međunarodne konfederacije umjetničkih kina CICAE na Sarajevo Film Festivalu), poklopiti i s aktualnim trenutkom društva i ukusa gledatelja.

Jedno je u ovoj priči sigurno: zanatski vrlo uspjelo djelo i prava priča iz Hrvatske, a ne s Balkana, ili jugoistoka Europe, kojega danas simboliziraju negdje druge i drugačije slike izbjeglica i emigranata, a to valja jednom i konačno razlučiti u korist Hrvatske, članice EU-a. Na neki način možebitni uspjeh "Zvizdana" bio bi i naš zajednički trijumf; od priče i stava, do glumaca koji istovremeno utjelovljuju nadarenu mladost i povezuju kroz film prostor od Istre (glavna glumica Tihana Lazović vuče porijeklo iz Rapca), Nives Ivanković pak zaokružuje prostor od Splita do Tomislavgrada, sniman je u Dalmatinskoj zagori, a Matanić koji se toliko puta hrvao sa svojom rodnom Likom u međuvremenu je postao pulski zet.

Šest Zlatnih Arena isto tako mogu imati neku malu ulogu u svemu, recimo da se na dodjeli Oscara prikažu kadrovi dodjele nagrada u Areni. E, to bi tek bio pravi uspjeh Matanića, Hrvatske i kinematografije koja je iznikla baš iz pulske Arene i konačno dobila oscarovski certifikat. (Mate ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter