Zviždalo se predsjednici jer je maknula Titovu bistu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nismo zadovoljni radikalizacijom desnih struktura našeg društva i sve većim pritiskom na reviziju naše povijesti", zaključeno je na sastanku predsjedništva Saveza udruga antifašista Istarske županije u srijedu u Pazinu. Za takvo stanje istarski antifašisti smatraju odgovornom aktualnu državnu vlast koja je često "neodređena, a čak i sklona nereagiranju na pojave poput marša crnokošuljaša i druge populističko-nacionalističke manifestacije". Takvo društveno okruženje stvara prepreke u približavanju antifašizma mlađim generacijama, jer mladi su kroz školski sustav 25 godina "indoktrinirani negiranjem antifašističke povijesti te glorificiranjem struktura koje su bile na suprotnoj strani barikade", rečeno je također na sjednici, uz zaključak da se mladi danas boje izraziti antifašističko uvjerenje upravo zbog pritisaka suprotnog predznaka koje vlast tolerira.

U tom svjetlu ponovno je komentirano i zviždanje na svečanoj sjednici 25. rujna u Pazinu. Istarski antifašisti smatraju da se zbog tog zviždanja nemaju kome i što opravdavati, jer "iako istarskom čovjeku možda nije primjereno zviždanje, treba znati da to nije bilo namijenjeno Boži Milanoviću, već je time izraženo buntovno raspoloženje namijenjeno državnim vlastima i predsjednici koja je maknula Titovu bistu i time ohrabrila crnokošuljaše i slične neprimjerene pojave".

Oštrom oku istarskih antifašista nije promaknuo članak u jednom hrvatskom dnevniku u kojem se naširoko govori o slučaju imanja samostana u Dajli, pa je pritom napisano da je "Tito okupirao etnički talijansku Istru". Istarski antifašisti upozoravaju da se Istrani nikad nisu dijelili na Talijane i Hrvate, i da se nikako ne može Tita proglasiti okupatorom na štetu talijanske nacionalne zajednice uz Istri.

Istarski borci u potpunosti podržavaju inicijativu Borisa Miletića da se zakonski kriminalizira svaka manifestacija nacifašizma, pa tako i pozdrav "Za dom spremni", pa će i sami, iako je Miletićev prijedlog odbijen, zatražiti od državnih vlasti "da se ponašaju kao vlasti u svim drugim zemljama Europe koje takva djela krivično sankcioniraju".

Ocjenjujući rad u ovoj godini, Predsjedništvo je suglasno u zadovoljstvu provedenim aktivnostima, posjećenošću antifašističkih skupova i suradnjom s lokalnim vlastima. Usvojen je i program rada za 2018. godinu, u čijem se bogatom manifestacijskom dijelu ističe namjera značajnijeg obilježavanja 75. obljetnice donošenja povijesnih Pazinskih odluka. Istarski će se antifašisti založiti da se u svakom istarskom muzeju uredi i stalna postava posvećena NOB-u, kako bi se posjetitelji, a pogotovo strani turisti, upoznali i s tim dijelom istarske povijesti. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter