Zviždacima u HAC-u novcana nagrada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svaki radnik Hrvatskih autocesta koji prijavi korupciju u poduzecu dobit ce deset posto od iznosa koji je svojom prijavom uspio spasiti. Novac ce radnik dobiti ukoliko se njegova prijava u sudskom sporu pokaže vjerodostojnom, odnosno ukoliko HAC uspije vratiti novac nezakonito otuden u tom korupcijskom slucaju.

Ova stavka u kolektivnom ugovoru radnika HAC-a jedna je od rijetkih mjera u državi koja propisuje nagradu zviždacima za ukazivanje kriminala u poduzecu. Dosadašnja iskustva u Hrvatskoj pokazala su da zviždaci za svoje poštenje dobivaju iskljucivo egzistencijalne nevolje i šikaniranje poslodavaca.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanic, koji je inzistirao na odredbi o nagradi zviždacima, kaže da je na ovakvu ideju došao kad je shvatio da je Vlada poduzela malo ili ništa da zaštiti ljude koji ukazuju na kriminal.

- S obzirom na najavu Vlade o zaštiti zviždaca u borbi protiv korupcije, što se nije pretocilo u zakonsku regulativu, odlucili smo napraviti prvi korak i tražiti od Hrvatskih autocesta da se zviždaci nagrade, kaže Stanic. Predsjednik sindikata je istaknuo da u Upravi HAC-a nije naišao na protivljenje odredbi o nagradivanju zviždaca.

Poslodavac i sindikati osigurali su se od eventualne zloporabe pri prijavama korupcije, pa je u kolektivnom ugovoru izrijekom navedeno da ce se zloporaba prijava koruptivnih radnji tretirati kao teška povreda službene dužnosti.

Takoder, ugovorom je propisano da "obracanje radnika zbog opravdane sumnje na korupciju ili podnošenje prijave o toj sumnji poslodavcu ili nadležnim tijelima ne predstavlja opravdan razlog za prestanak radnog odnosa".

Radnici HAC-a u bliskoj prošlosti u niz navrata ukazivali su na korupciju tešku desetine milijuna kuna, ali dosad niti jedna od prijava nije završila pravomocnom presudom koja bi potvrdila sumnje. Takoder, nije zabilježeno niti da je HAC uspio vratiti novac koji je iz poduzeca izvucen zahvaljujuci koruptivnim radnjama.

Hrvatske autoceste javno su poduzece najpoznatije po slucajevima u kojima postoji opravdana sumnja u koruptivne radnje teške desetine i stotine milijuna kuna. Nekolicina celnih ljudi poduzeca zbog toga je izvjesno vrijeme proboravila u pritvorskoj jedinici zatvora Remetinec. Osnovane sumnje da su znali da koruptivne radnje u poduzecu postoje i za nekadašnjeg predsjednika Nadozornog odbora Zdravka Livakovica, kao i za ministra Božidara Kalmetu, koji obnaša dužnost predsjednika Skupštine tvrtke, ali njih dvojicu istražni organi do sada su zaobilazili u širokom luku.


Podijeli: Facebook Twiter