Zvijezde Yu kinematografije zaslužile više pažnje

Festival ove godine privukao 71.751 gledatelja (Manuel ANGELINI)
Festival ove godine privukao 71.751 gledatelja (Manuel ANGELINI)

Organizatori netom završene 60. Pule ističu da će se, osim po nagrađenim filmskim naslovima, festival pamtiti po rekordnom broju filmova koji su prikazani u sklopu nacionalnog programa, po svečanom otvorenju s 3D mappingom na zidinama Arene, kao i po dolasku brojnih redateljskih i glumačkih zvijezda jugoslavenske kinematografije koji su stvarali povijest ovog festivala.

Treba, međutim, reći da umjetničke veličine i kultni filmski autori nisu dobili punu satisfakciju da ih se zajedno pozove na veliku pozornicu Arene. Filmske zvijezde jugoslavenskog razdoblja zaslužile su ipak više pozornosti i ozbiljniji pristup u prezentaciji njihova stvaralaštva. Primjerice, potencijalno vrlo interesantnu panel-diskusiju s filmskim legendama umjetnički direktor festivala Zlatko Vidačković odradio je u Circolu frapantno površno i amaterski, pretvorivši je u hladni "komemorativan" skup, uz očito nezadovoljstvo aktera rasprave. Nekoliko glumaca čak se i otvoreno sprdalo, pa bi kad bi preuzeli mikrofon, pitali bi: "Zar i ja da nešto kažem o Puli bez pitanja?"

Unatoč ovim propustima, festival zaslužuje podršku, posebno vrijedna ženska pulska ekipa koja se mora izboriti za punu organizacijsku autonomiju u odnosu na Zagreb, kolikogod državni proračun bio glavni financijer ove važne nacionalne manifestacije.

S pravom se organizatori pozivaju na odličnu posjećenost, bogat popratni programi, rekordan broj izložbi o i oko filma te novu Kamp RED radionicu koji su doprinijeli slavljeničkoj festivalskoj atmosferi. Pretočeno u brojke to izgleda ovako: 15 festivalskih dana; 19 festivalskih lokacija; 128 filmova; u nacionalnom programu 14 hrvatskih filmova i 10 manjinskih koprodukcija; 71 751 gledatelja, 14 koncerata; šest izložbi; tri radionice s ukupno 67 polaznika i 14 realiziranih filmova; 1. 374 akreditiranih i 768 medijskih objava; 79. 144 posjeta na web stranici festivala; 708 preuzimanja festivalske mobilne aplikacije; 45.616 pregleda. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter