U hotelu Lone u Rovinju Turistička zajednica Istarske županije, u suradnji s hotelskom tvrtkom Maistra u ponedjeljak, 3. travnja, organizira drugi po redu kongres "Istria Gourmet Festival" koji će okupiti vrhunske domaće i talijanske predavače iz ove branše. Pod motom "Zvijezde stižu u Istru" ovaj festival ima za cilj upoznavanje novih svjetskih trendova i perspektive mogućeg razvitka istarske gastronomije. Uz brojna predavanja i show cooking renomiranih chefova, ovjenčanih Michelinovim zvjezdicama, manifestacija nudi prigodu za druženje, razmjenu iskustava i postavljanje pitanja.
Program počinje u 10 sati s prvim blokom predavanja o prehrani bez glutena, koja uključuje tržište od čak 180 milijuna korisnika. Slijede predavanja o prirodnim antioksidansima i paleo evoluciji u prehrani kao novom svjetskom trendu, te, u drugom dijelu, o konzumaciji plave ribe kao zanemarenom segmentu istarskog i hrvatskog ugostiteljstva.
U trećem bloku bit će govora o važnosti "food & beverage" sektora u hotelima visoke kategorije, gdje će se predstaviti tri vrlo uspješna menadžera iz Italije koji upravljaju hotelima s pet zvjezdica i koji u svom sastavu imaju restorane s jednom i dvije Michelinove zvjezdice.
Završni blok predavanja rezerviran je za četiri poznata talijanska kuhara s dvije Michelinove zvjezdice koji će održati tematska predavanja s prezentacijskim cooking showom. Oni su Emanuele Scarello, Giuseppe Mancino, Oliver Glowig i Vincenzo Guarino. Pridružit će im se i Edoardo Ore, stručnjak za pizze i poznate talijanske blagdanske slastice panettone i colombe.
U sklopu ovog jednodnevnog festivala pripremljene su i tri tematske gala večere u hotelima Monte Mulini, Adriatic i Lone. Pripremat će ih gore navedeni vrhunski chefovi sa svojim suradnicima. Za te je večere, namijenjene istarskim ugostiteljima, nužna prethodna najava i prijava u TZIŽ-u, jer su mjesta ograničena. (T. K.)