Zvijezde kroz "Musikantenstadl" prezentirale Istru

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Pulska Arena bila je ovog vikenda u znaku "Musikantenstadla", zabavnog televizijskog spektakla koji se uživo emitirao u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, ali i drugdje budući da se prenosio putem satelita što znači da ga gleda više od sedam milijuna ljudi svaki put kada se emitira, a pulski show bio je sinoć rasprodan.

Oko 400 ljudi, sve zajedno, sudjelovalo je u showu, a kada se tome pridruže tehničari taj broj naraste na 500. Bilo je glazbenika, plesača i folklornih grupa iz Austrije, Njemačke, Švicarske, ali i Hrvatske iz koje su nastupili klapa Cambi, a pokazali su se i gladijatori, mažoretkinje dok je narodnu nošnju prezentirao KUD Uljanik, a bio je tu i ribar Mauro Bernobić.

Nije nedostajalo ni svjetskih zvijezda kao što su Umberto Tozzi i Johnny Logan koji su između ostalo zajedno izveli "Gente di mare", a bile su tu i zvijezde njemačkog govornog područja kao što su Andreas Gabalier, Patrick Lindner, duo Fantasy, Monique, Rex Quintett, Cappuccinos, duo Amigos i mnogi drugi. Veselo je tako bilo i na generalnoj probi u petak i na glavnom događaju preksinoć.

Cijela manifestacija održavala se u organizaciji austrijske tvrtke IP MEDIA za eurovizijske televizijske kuće ORF, ARD i SF. U produkciju je uloženo 1,5 milijuna eura, a radi se o televizijskom programu koji se emitira već 30 godina, a svi glazbenici koji su nastupili u Puli su jako poznati publici koja je ovo gledala. Radi ovog showa u Puli i Istri, čujemo, zauzeto je oko dvije, možda i dvije i pol tisuće soba, neki u Arenu dolaze iz svojih apartmana u Opatiji i Rijeci tako da ima veliki utjecaj i na turizam. Osim što se pjevalo, sviralo i plesalo, u svijet su pušteni kadrovi istarskih mjesta, na sceni je dominirao stilizirani Slavoluk Sergijevaca, a voditelj Andy Borg potrudio se naučiti i pokoju riječ na hrvatskom.

- Mnoge zemlje su željele da dođemo kod njih, ali imali smo jako dobrih iskustava u Poreču, mislim da je to bilo 2011., sve je išlo kako treba, našoj televizijskoj publici dopale su se slike koje smo emitirali, priča nam organizator događaja Gerfried Zmoelnig koji se prije dvije godine opet obreo u Istri gdje se sreo s njihovim predstavnikom, Guidom Schwengersbauerom koji ga je pitao je li moguće da opet naprave nešto slično u Istri, možda baš u amfiteatru.

Uslijedio je sastanak s ministrom turizma Darkom Lorencinom koji je bio zainteresiran za ideju pa su krenuli s planovima.

- Sve je išlo glatko, imali smo dobra iskustva otprije, a naša publiku voli Hrvatsku, koja je omiljena
destinacija za turiste iz Austrije, Njemačke i Švicarske?, priča Zmoelnig koji osim toga ističe da Pula odnosno Istra i Austrija imaju dosta toga zajedničkog, poput povijesti, a i neki glazbeni stilovi su skoro isti, pa je bilo logično da dođu ovamo.(M.RADIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter