"Zvao sam ravnatelja, i rekao je da ne moram platiti"

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Potkraj prošlog tjedna počela je praktična primjena odluke o naplati sidrenja u Vinkuranskoj vali. Naime, na zahtjev Skupštine Istarske županije, Vlada RH dala je zeleno svijetlo na prijedlog proširenja nadležnosti Lučkoj upravi Pula koja sada skrbi o lučkom području lučice Runke, a sidrište u Vinkuranskoj vali dobilo je status izdvojenog lučkog područja. Drugim riječima, Lučkoj upravi Pula je time omogućeno naplaćivanje lučkih pristojbi i naknada koje se ranije na tom dijelu akvatorija nisu mogle naplaćivati.

Željeli smo iz prve ruke provjeriti kakva je situacija na terenu i kako su ovu odluku prihvatili nautičari, među kojima ima i onih koji se godinama besplatno sidre u Vinkuranskoj vali. U dogovoru s ravnateljem LUP-a Donaldom de Gravisijem, s djelatnicima koji dva puta dnevno obavljaju kontrolu i naplatu sidrenja, s Bunarine se otisnula i naša novinarska ekipa.

Uz račun, mornari uzimaju otpad

Polazak je bio zakazan odmah iza 7 sati. Ranije se ne ide, jer su ljudi na usidrenim brodovima uglavnom na odmoru pa nema previše smisla buditi ih ili kvariti im san. U službenoj plastičnoj pasari, uredno obilježenoj naljepnicama LUP-a, dvočlana je uigrana posada: Goran Turk i Patrik Išić Povrzanović. U danima vikenda je najveća "gužva" na sidrištu. U relativno skučenoj Vinkuranskoj vali u isto se vrijeme na sidru može naći i više od 50 plovila, i to svih veličina i zastava. Tijekom našeg ranojutarnjeg obilaska, prebrojali smo ih 40-ak. Dojam iz prvih dana obilaska je da se tu najradije sidre talijanski, austrijski i slovenski nautičari. Njih je bilo najviše, a zanimljivo je napomenuti da u uvali nije bilo nijednog plovila pod hrvatskom zastavom, izuzev jedne desetmetarske jedrilice s pulskom registracijom na kojoj smo zatekli tročlanu njemačku obitelj. Kažu da su brod unajmili, s odlukom o naplati sidrišta nisu bili upoznati, ali od toga nisu pravili pitanje. Budući da je riječ plovilu dugom deset metara, njihov je račun iznosio 80 kuna, a posebno im se svidjela mogućnost da djelatnici LUP-a preuzmu njihov otpad koji će poslije biti zbrinut na obali. Prema tarifi koju je usvojilo Upravno vijeće LUP-a, brodice do 18 metara dužine plaćaju naknadu od osam kuna po dužnom metru. Plovila čija se dužina kreće u rasponu od 18 do 25 metara plaćaju deset kuna po metru, a plovila duža od 25 metara plaćaju naknadu od 12,5 kuna po metru.

Austrijanac ipak platio sidrenje

Samo metar kraća od te granice bila je jahta "Fortuna" koja plovi pod austrijskom zastavom, a bila je usidrena 300-tinjak metara od ulaska u Vinkuransku valu. Na njoj je vrlo iskusan  kapetan koji je djelatnike LUP-a dočekao s velikom dozom opreza, pripravan iskoristiti sve trikove koje je naučio ploveći po našoj strani Jadrana. Najprije je sporio odluku Vlade, tvrdeći da još nije stupila na snagu, a potom je kazao da se baš jutros čuo s ravnateljem LUP-a Degravisijem (iako je prezime malo sprčkao) te da mu je on osobno rekao da se tu gdje se sada nalazi sidrenje - ne plaća! Bizarni izgovor nije izbacio iz takta djelatnike LUP-a, nazvali su ravnatelja i vrlo brzo utvrdili da je to obična - izmišljotina. Ustrajni Austrijanac nije tu odustao, već je inzistirao da obavi razgovor i s Lučkom kapetanijom. Nakon te provjere, ispričao se za svoje ponašanje i uredno platio račun od 240 kuna. Kaže da je u plovidbi Jadranom često imao susrete s raznim "službenim" osobama koje su, lažno se predstavljajući, željele zaraditi nešto ispod žita, i njihova bi priča u pravilu držala vodu dok im ne bi poručio da će najprije zvati lučke vlasti ili kapetaniju. Na spominjanje stvarnih službenih osoba takvi "lažnjaci" bi se u pravilu brzo udaljili. (Leonid SLIJEPČEVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter