Žužić: Rezanje maslina je umjetnost koju ne znamo

Italo Žužić na predavanju u Višnjanu (M. DAMJAN)
Italo Žužić na predavanju u Višnjanu (M. DAMJAN)

Čovjek koji je pokrenuo revoluciju maslinarstva u Istri, u petak je u Višnjanu, u staroj vijećnici, održao drugo predavanje iz ciklusa višnjanske zvjezdarnice Petkom u sedam u skladu sa sintagmom "car je gol".

Šećući neometano uz presjek svih gafova i "prodaje magle" istarskog i svjetskog maslinarstva, Italo Žužić uspio je okupljenoj publici, u kojoj je bilo dosta maslinara, prenijeti korisne savjete iz struke za koje bi "trebala biti nadležna poljoprivredna služba".

- Zar ja da budem rob svoje sorte? Uzeo bi i srpsku sortu ako je izdržljiva na zimu, otporna na štetnike i daje puno ploda, ma uzeo bi bilo koju sortu samo da je dobra, rekao je Žužić dodajući kako mu je od svih najbolja leccino i prepoznaju je u cijelom svijetu od Novog Zelanda do Latinske Amerike dok bužu i bjelicu drže u samo Istri i okolici, a osjetljive su na štetnike (za koje je Žužić preporučio Kromodin). Ipak, sorta je za kvalitetu odgovorna 20 posto, a zrioba i ekstrakcija čine 60 posto kvalitete.

Istra zbog vlage, napomenuo je, nije regija par excellence za uzgoj maslina, no proizvodi ulja s više nezasićenih ("zdravih") kiselina. Uz to, naše uljare diče se tehnologijom kakvima se ne mogu pohvaliti ni Italija i Španjolska, ali "uz Ferarri nemamo i Schumachera" jer mlađim kadrovima nedostaje praktičnog znanja, kako u uljarama tako i u maslinicima.

- Mi rezati ne znamo, to je umjetnost. Jedno je rezidba, a drugo prorjeđivanje, ali bolje i to ako nema druge jer maslina je biljka koja ovisi o suncu, rekao je uz komentar kako će sve odvesti u Čakovec kod prijatelja da nauče "ljepotu rezanja". U sličnom tonu komentirao je kako bi "naši" po stručno znanje trebali otići u znanstvene institute umjesto u maslinike (što se događalo) gdje rade ljudi koji su "do jučer služili kavu".

Žužić se dotaknuo i iskustava koja je stekao u mnogim mjestima koje je posjetio tijekom 38 godina rada u maslinarstvu na zaštiti bilja te kao šef proizvodnje i tehnički direktor u Agrolaguni. (M. DAMJAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter