Žužic: Raste broj ubojstava u obitelji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Raste broj ubojstava unutar obitelji. Od 2001. do prvih osam mjeseci ove godine, unutar obitelji ubijeno je 218 žena. Samo ove godine cak osam, što bi znacilo jedna ubijena žena mjesecno. Takoder, raste i broj pokušaja ubojstava. To su alarmantni podaci koje nitko, posebno resorne službe više ne smiju zanemarivati", rekla je na konferenciji za novinare glasnogovornica istarske Sigurne kuce Branka Žužic.

Žužic je dodala da je upravo prevencija kojom bi se trebale baviti spomenute službe kljucna u sprjecavanju nasilja nad ženama. Ne radi se o privatnom ili politickom, vec o društvenom problemu koji je u porastu, istaknula je takoder Žužic, apelirajuci na sve da osvijeste problem i krenu ga rješavati. Veli da opce stanje u društvu, odnosno financijska kriza te velika nezaposlenost povecava nasilje, stoga je prevencija u tom smislu još važnija, no kod nas nedovoljno razvijena.

Naglasila je da je, osim "standardnih nasilja" poput fizickog, seksualnog, psihickog i verbalnog, u porastu ekonomsko te da se sve cešce susrecu s primjerima da muž ženu i djecu drži na kruhu i vodi ili da žena bude isprebijana ili zlostavljana jer nije uspjela s 10 kuna spremiti rucak. Istaknula je još jednom da biti žrtva nasilja nije sramota te da je od presudne važnosti potražiti pomoc.

Žužic je zamolila istarskog župana Valtera Flega da ispuni jedno od svojih predizbornih obecanja te "natjera" istarske gradonacelnike i nacelnike gradova i opcina da sufinanciraju rad Sigurne kuce jer i dalje ima onih koji još nisu uplatili ni kune, a ima i onih koji uplacuju po sramotnih 50 ili 100 kuna. U istarskim skloništima je dosad bilo smješteno 113 osoba, odnosno 51 žena i 62 djece, 680 žena zatražilo je pomoc ili okrenulo broj telefona Sigurne kuce, obavljeno je gotovo cetiri tisuce sastanaka sa žrtvama nasilja, a za 42 osobe bio je potreban hitan smještaj.

Flego je obecao podršku radu Sigurne kuce i istaknuo da o problemu nasilja svakako treba razgovarati, podizati razinu svijesti, i kod žrtava i kod gradana, jer nije dobro da se šuti o tom problemu. Takoder, rekao je da ce ispuniti svoje predizborno obecanje. Istaknuo je nadalje, da se slaže da se samo zajednickim radom svih institucija koje se bave tom problematikom može smanjiti, pa i uništiti diskriminacija u društvu.

Mimohod od Foruma do tržnice

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Sigurna kuca Istra, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova IŽ te udruge žena 20. rujna s pocetkom u 10 sati organiziraju mimohod ciji je cilj potaknuti na djelovanje i osvješcivanje problema nasilja. Povorka krece s Foruma prema tržnici gdje ce se u zrak pustiti crni baloni kao simboli ubijenih žena. Organizatori pozivaju sve da se prikljuce mimohodu i daju svoj doprinos u borbi protiv nasilja. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter