Žutom trakom protiv zatvaranja muzeja


Šest mjeseci nakon zatvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu, uz prijetnju da istu sudbinu doživi još šest drugih institucija, uključujući Umjetničku galeriju te Narodnu i univerzitetsku biblioteku, kao izraz otpora takvoj politici organizirana je međunarodna kampanja osvještavanja i solidarnosti s tim kulturnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Uz pulsku Sveučilišnu knjižnicu, u kampanju solidarnosti uključili su se i Etnografski muzej u Pazinu, Povijesni i pomorski muzej u Puli te Arheološki muzej Istre, prije svega činom "prekriženih" web- stranica do ponedjeljka, 4. ožujka, kada se obilježava Dan muzejske solidarnosti.

No, Sveučilišna knjižnica u Puli pridružila se danas ovoj akciji simboličnim postavljanjem križa Cultureshutdown na jednu od svojih zbirki: u Spomen-sobi Smareglia u Augustovom prolazu tik do Foruma.

Izražavajući istodobno protest i solidarnost, simbolično je preko eksponata i preko ulaznih vrata prelijepljena žuta traka. Traka će biti fotografirana i poslana organizatorima kampanje koji će 4. ožujka, točno na Dan muzejske solidarnosti, fotografiju postaviti na mrežnu stranicu www.cultureshutdown.net.

Potom će se na toj stranici objaviti virtualna izložba kojom bi se dokumentirala ova akcija u koju se dosad prijavilo 120 institucija iz cijelog svijeta, SAD-a, Europe, Azije, Australije… (Napisao i snimio Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter