Žuto-zelena barka vratila se još ljepša i čvršća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na porečkoj rivi danas je kratkom svečanošću obilježen povratak batane Baby, koja je nakon što je godinama bila devastirana i zapuštena, vraćena na staro mjesto u posve novom ruhu. Na svečanosti se okupilo mnoštvo, među kojima su bili gradonačelnik Loris Peršurić, Branislav Mirković koji je barku volonterski popravio, direktor komunalnog poduzeća Usluga Milan Laković sa suradnicima i obitelj Danka Poropata koji je Baby, kao simbol porečke ribarske povijesti, darovao gradu u listopadu 2011., što je na prigodnoj ploči na barki i ovjekovječeno.

Zaboravljena i devastirana

Više smo puta pisali o Baby, jednoj o posljednjih batana u Poreču, a zadnji put krajem ožujka kada su je djelatnici Usluge odvezli na popravak u Novu Vas, gdje živi Mirković s obitelji. Upravo se on jedini javio da bi je besplatno popravio nakon što su mediji izvijestili o jadnom stanju batane. Građani su više puta alarmirali medije da se nešto poduzme, jer je na tom mjestu Baby trebala biti ukras i podsjetnik na vremena kada je ribarstvo u Poreču prehranjivalo mnoge obitelji. Batane su potom zamijenili veći i jači ribarski brodovi, a onda je turizam postao glavna gospodarska grana.

Baby je do prije nekoliko mjeseci bila zapuštena, zaboravljena i prepuštena zubu vremena, suncu, vjetru, kiši i bijesnim ispadima vandala koji su s nje skinuli sve što su mogli. Lokalni novinari založili su se da gradske službe konačno preuzmu odgovornost i brigu o batani. Materijal za popravak male drvene barke vesele žuto-zelene boje financirala je Usluga, dok je Mirković darovao svoj rad.

- Popravak ove batane me stvarno veseli jer je to dio naše kulturne baštine i povijesti ribarskog života. Zahvaljujem obitelji Poropat koja je darivala batanu i Branislavu Mirkoviću koji je uložio puno truda i volonterskog angažmana te Usluzi na financiranju obnove. Siguran sam da će Grad i Usluga zajedno o njoj brinuti, održavati je i nećemo dozvoliti da ponovno postane ruglo. Pozicija tik uz marinu gdje se batana nalazi jako je frekventna i svi naši gosti i građani moći će je odsad vidjeti, kazao je Peršurić.

- Obnova je bila teška jer je 80 posto barke bilo trulo. Od batane su ostali mankuli za privez, krmeno zrcalo, ašta od prove, klupa i nekoliko bočnih rebara. Popravljao sam je danju i noću, kada god sam mogao, jer sam paralelno radio još dva posla. Ljubav prema brodogradnji naslijedio sam od djeda Jefta Mirkovića koji je bio stolar i pravio je ribarske batane, priča nam Mirković, rodom iz Rovinja, koji je u porečku Novu Vas preselio zbog ljubavi. Veli da je dosad gradio barke od plastike, a ova mu je prva od drva pa mu je bila pravi izazov. Sada kad je popravljena, dodaje Mirković, neće ju moći tek tako razbiti!

Sačuvana povijest

Brat Danka Poropata, Rudi kazao je da je barka godinama bila u raspadajućem stanju pa su bile samo dvije mogućnosti - ili će završiti na deponiju ili će netko uložiti u njen popravak. Dodao je da se su srećom Grad i Usluga imali sluha i Baby je konačno obnovljena. Dio je to povijesti jer su batane nekoć hranile na stotine obitelji, podsjetio je Poropat. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter