Žuto na 45 nacina i jedan Sanader

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki interes publike izazvalo je otvorenje kolektivne izložbe "Žuto" u grožnjanskoj galeriji Fonticus, koja je okupila 32 autora i 45 radova, koji su kreirani na unaprijed zadanu zajednicku temu.

Predstavio ih je voditelj galerije, autor ovog projekta i selektor radova Eugen Borkovsky, a posebno iznenadenje veceri bio je dolazak premijera zatvorenika dr. Ive Sanadera, koji se pojavio odmah nakon otvorenja, što je zaista osupnulo, ali i dobro nasmijalo posjetitelje. Radilo se o unaprijed dogovorenom performansu umjetnika Fike Salijija, koji je nosio vrlo uvjerljivu masku trenutno najspominjanije i najomraženije osobe u zemlji.



U projektu "Žuto" sudjeluju Silvio Balija, Bojana Baralic, Corinne Beatovic Kraljevic, Igor Blagonic, Barbara Blasin, Marijan Blažina, Darko Brajkovic Njapo, Vedran Burul, Saša Dejanovic, Karlo Došen, Sladan Dragojevic, Miloš ?urdevic, Nina Glavic, Voljen Grbac, Rino Gropuzzo, Igor Gustini, Slavica Isovska, Goran Kovacevic, Andrea Kustic, Edvard Kužina, Gordana Kužina, Miranda Legovic, Slavica Marin, Mladen Milotic, Luisa Ritoša, Gabrijela Rukelj, Robert Sironic, Goran Skorup Gromsky, Nina Šperanda, Zlata Tomljenovic, Jelena Tondini i Petar Valenta.



Neki od umjetnika prisutni su s jednim uratkom, a neki s manjim autorskim serijama. Manjina je zastupljena slikarskim radovima, nekoliko njih ponudilo je objekte i instalacije, a dosta ima fotografija kojima su se predstavili profesionalni fotografi, ali i oni kojima taj medij nije primaran. Suvremeni, slobodni pristup produkciji odrazio se i na tehnikama i materijalima u projektu.



- Kad je kolektivni projekt preda mnom, predstavljanje rezultata selekcije uvijek je odgovoran pothvat. U projekt sam uveo i radove koji teško idu jedan uz drugi, ali taj sam problem riješio postavom. Jedna od osnovnih boja, žuta, tematska je okosnica i orijentir za promišljanje kojim se pozabavio ovaj projekt. Razmišljajuci o temi koja bi mogla biti intrigantna, odrekao sam se socijalnih, etickih i slicnih problematika. Pokušao sam lopticu spustiti na zemlju i krenuti od necega što je osnova likovnih umjetnosti, a to je zacijelo boja. U ovo zimsko, ali i ekonomski-politicko mracno vrijeme, tema "Žuto" mogla bi unijeti tracak osvješcivanja i vedrine, objasnio je Borkovsky.



Iako neki od predstavljenih radova mogu pripadati u više kategorija, ovdje su ugrubo grupirani prema najocitijim karakteristikama - od obrade asocijativnosti žute boje i problematiziranje njenih vizualnih karakteristika uporabom motiva iz prirodnog okruženja, što je ponudilo više autora, do onih koji su zadanu temu ilustrirali pjesmom i nizom fotografija, zamucenih zrcalnih odsjaja, koji ujedinjuju atmosfere interijera i otvorenih prostora.

Ima onih koji su propitivali vjerske dogme, državotvorne simbole i znakove kao odrednice ponašanja, jedan se maštovito poigrao s prometnim znakovima dodajuci istu informaciju na mnogo više jezika i pisama nego je uobicajeno, a neki su obradili nametnutu vrijednosti novca, situaciju suvremenog trenutka obilježenog prevlašcu žutog tiska i agresivnog petparackog izdavaštva te referiranjem na situacije iz povijesti umjetnosti.


Podijeli: Facebook Twiter