Žuti kontejneri za odjeću postavljeni zbog zarade

U Puli prikupljeno je više od 30 tona tekstilnog materijala
U Puli prikupljeno je više od 30 tona tekstilnog materijala

Kad su se u srpnju prošle godine na brojnim lokacijama u Puli pojavili žuti kontejneri za odlaganje odjeće, obuće i plišanih igračaka s velikom naljepnicom na kojoj piše da ovakvim prilogom čuvamo okoliš, pomažemo djeci s posebnim potrebama, kao i ustanovi koja o njima brine, nitko nije slutio da se iza krije tvrtka koja od donacija građana naveliko zarađuje.

Nedavni članak u Slobodnoj Dalmaciji otkrio je, naime, da se rabljena roba iz žutih kontejnera ne koristi u humanitarne svrhe za pomoć ustanovi Koračići iz Kaštela Novog koja je navedena na naljepnici, već se njome pune džepovi splitskom poduzetniku Nenadu Aničiću. Njegova je tvrtka Iwona iz Splita postavila 250 kontejnera duž cijele obale, od Pule do Dubrovnika, a odjeća za koju su građani vjerovali da odlazi u ruke najpotrebitijima najčešće se reciklirala te poslije prodavala. To je za Slobodnu potvrdio i sam Aničić, vlasnik i noćnog kluba Pasha na splitskim Bačvicama, te second hand dućana.

Sumnjalo se, a o tome je i Glas Istre pisao prije godinu dana kada je istraživao poslovanje ove tvrtke, da odjeća iz žutih kontejnera završava na policama u njegovom dućanu, ali je on to negirao.

Splitsko općinsko državno odvjetništvo zainteresiralo se za cijeli slučaj i započelo istragu da bi se ustanovilo radi li se o prijevari. Ravnateljica ustanove Koračići Branka Juran jučer je i nama u telefonskom razgovoru potvrdila da su oni od tvrtke Iwona dobili tek nekoliko donacija.

Kao i svi ostali gradovi, tako je i Pula bez ikakve naknade tvrtki Iwona dala na korištenje svoju javnu površinu za žute kontejnere smjestivši ih kraj gradskih kontejnera za smeće i odvojeno prikupljanje otpada. Tijekom posljednjih godinu samo je u Puli prikupljeno više od 30 tona tekstilnog materijala, a nedavno su kontejneri postavljeni i u drugim gradovima u Istri.

- Optužbe o komercijalnom prikupljanju treba dokazati, ali ako se pokažu istinite, suradnja će se revidirati, kazao je Giordano Škuflić, pročelnik resornog gradskog prostornog odjela u Puli pod čijom je ingerencijom zbrinjavanje otpada.

Nadležni pročelniku ipak neće biti potrebni jer su i iz same tvrtke Iwona jučer potvrdili da je riječ o biznisu, a kažu i da su gradski oci s time itekako bili upoznati kad su s njima sklopili ugovor.

- Nikada se nismo deklarirali da smo humanitarna udruga i u Gradu Puli znaju čime se bavimo - a to je recikliranje rabljene odjeće i obuće. Tko bi normalan uložio milijune kuna na kupnju, postavljanje, održavanje i pražnjenje kontejnera u više od 50 gradova i općina, vršio prijevoz robe do glavnog skladišta u Splitu gdje na recikliranju zapošljavamo 10-ak radnika i sve to radio besplatno!?, pita se Sandra Gazibarić, voditeljica prodaje u Iwoni. Osim u Puli, kontejnere su, također uz prethodni dogovor s gradskim upravama, postavili u Pazinu, Poreču, Rovinju, Žminju, Medulinu… (M. JERIN i G. ROJNIĆ, snimio A. KANCELAR)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter