Žute stranice prijete ovrhama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak sam dobio pismo od zagrebacke tvrtke Ludus Peritus u kojem od mene traže da uplatim 1.020,90 kuna za usluge oglašavanja na nekim internetskim žutim stranicama. Pismu je priložen dopis nekog odvjetnika koji tvrdi da je usluga ugovorena usmeno te da sam time pristao na zakljucenje posla iako ugovor nije zakljucen u pisanoj formi.

Tim nam se rijecima obratio pulski poduzetnik Žan Brkljaca. Napomenuo je i da je isti dopis dobilo i nekoliko njegovih poslovnih partnera, medu kojima je prevoditeljica Sanja Bolkovic, te da iduceg tjedna namjeravaju to prijaviti policiji jer nemaju nikakvog pisanog traga da su ugovorili takav posao za što ih sada terete. Brkljaca nam je rekao da je isto pismo dobio i lani, a nakon toga i pisane prijetnje ovrhom iz Centra za upravljanje potraživanja iz Zagreba.

- Tada sam platio 1.188,31 kunu jer su me izmaltretirali, a kada su mi sada ponovno poslali predracun, tražio sam da mi pošalju racun, što su odbili pa sam posumnjao na prijevaru, izjavio nam je Brkljaca koji je kolumnist na portalu www.parentium.com.



Izdavac tog portala Dražen Požaric otkrio je i objavio na Parentium.comu da je suvlasnik i direktor tvrtke Ludus Peritus Rudi Kirar iz Slovenije ove godine osumnjicen za prijevaru u svojoj zemlji zbog istoga "biznisa". Na internetskom portalu Radio Krka stoji da je telefonskim pozivima Kirar nudio oglašavanje na žutim stranicama i novinama te izdavao racun od 119 eura plus PDV po usluzi iako usluge nisu bile narucene.

Kirar je odbacio sve optužbe i opovrgnuo da je rijec o bilo kakvoj muljaži. Objasnio je da su svi potencijalni kupci kontaktirani dva puta, a da se drugi telefonski razgovor, kada im se nude usluge, snima te da imaju dokaz da su kupci usmeno prihvatili uslugu.

Na internetu smo našli internetske blogove Rudija Kirara i Aleša Povšea, dvojice suvlasnika tvrtke Ludus Peritusa. No, na tim stranicama stoji da imaju samo 17 godina, a njihove internetske stranice povezuje to što imaju jednaku formu.

Ime i prezime Robert Cerv, odvjetnik koji zastupa Ludus Peritus, na internetu se spominje u kontekstu Slovenca koji je lani umro (bio je dugogodišnji lider institucije za zaštitu kulturne baštine Gorice), otprilike u isto vrijeme kada su Kirar i Povše u Hrvatskoj osnovali Ludus Peritus s 20 tisuca kuna temeljnog kapitala.

Ni jucer, a ni proteklih dana, nitko se nije javljao na telefon navodnog odvjetnika Cerva i tvrtke Ludus Peritus, a oba subjekta imaju jednak broj telefaxa.

Na internetskoj stranici www.zute-stranice.eu koje su ponudene na oglašavanje pulskim poduzetnicima objavljeni su najosnovniji podaci 59 pulskih obrtnika i poduzetnika te nekoliko stotina onih koji imaju sjedište u ostatku Istre. Sadržaj se cini kao najobicnija informacija, a ne dodatna usluga koju bi trebalo platiti 1.021 kunu godišnje. Uz to, portal obiluje mnoštvom netocnih imena istarskih naselja, što potencijalnim korisnicima otežava posao pronalaska tražene osobe ili tvrtke. (P. GREGOROVIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE


Podijeli: Facebook Twiter