Žurne službe u zajedničkoj pokaznoj vježbi

Održat će se pokazna vježba svih žurnih službi (M. MIJOŠEK)
Održat će se pokazna vježba svih žurnih službi (M. MIJOŠEK)

Od sutra Pula je domaćin dvodnevnog Međunarodnog susreta timova hitne medicinske službe na kojem će sudjelovati oko 25 natjecateljskih ekipa iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Bit će to prvi susret takve vrste, a organizira se u povodu obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe, 30. travnja.

U organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije te pod pokroviteljstvom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu susrest će se ne samo timovi hitnih medicinskih službi, već i ostale žurne službe - vatrogasci, policija i HGSS. Timovi hitne medicinske službe će dva dana pod budnim okom licenciranih međunarodnih sudaca, na nekoliko radnih stanica, preko različitih realističnih scenarija, prikazati zbrinjavanje hitnog pacijenta.

Potom će na pokaznoj vježbi zajedno s vatrogascima, policajcima i HGSS-ovcima pokazati kako žurne službe funkcioniraju na zajedničkom zadatku u pristupu i opskrbi sudionika jedne velike nesreće. U realizaciju ovog zadatka uključeni su i volonteri Crvenog križa koji će "glumiti" ozlijeđene.

U organizaciji i realizaciji susreta sudjeluje više od stotinu volontera, 70-ak članova timova, 20-ak sudaca i isto toliko drugih najavljenih gostiju iz Hrvatske i inozemstva te još oko 50 sudionika pokazne vježbe. Posjetitelji će moći pogledati i izložene najsuvremenije medicinske aparate za održavanje života, a predstavit će se i nekoliko manjih privrednika iz Istre. Organizacijski odbor, uz predsjednicu Kseniju Družetić-Božić, čine Gordana Antić, Manuela Pokrajac Hajdarević, Ana Petrić Rožman i Ingrid Belas. Predsjednica Stručnog odbora je Gordana Antić, a tu su još Mario Franolić, Gregor Prosen, Alen Protić i Jože Prestor. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter