Žurdana je zašticena gljiva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan poznavatelj gljiva javio je ovih dana našoj redakciji da je uz županijsku cestu u blizini Tarske vale zamijetio nekoliko prodajnih punktova s gljivama žurdanama, premda je, po njegovim saznanjima, rijec o zašticenoj vrsti.

Proteklih se dana od sakupljaca moglo cuti da ovih ukusnih gljiva trenutno ima u izobilju pa su je mnogi rado spravljali.

Status ove gljive pojasnio nam je Romano Božac, profesor na zagrebackom Agronomskom fakultetu i vrsni poznavatelj gljiva.

Amanita caesarea, hrvatskog naziva blagva, zbilja se nalazi na popisu zašticenih gljiva te je se ne smije brati ni prodavati. Iznimka je tek sakupljanje u znanstveno-istraživacke i obrazovne svrhe.

Božac, medutim, smatra da se blagva našla na popisu bez valjanog razloga.

- Blagva je zašticena, a poznato je da je beru gotovo svi. Ona nece nestati zato što je ljudi beru, vec iz drugih razloga, napose promjena u staništu. S druge strane, lisicarka nije zašticena, iako je na zagrebackom podrucju nestala u zadnjih 30-ak godina, objašnjava Božac.

- Uzmite za primjer i tartufe. Pravilnik o zaštiti gljiva u jednom clanku navodi koje vrste tartufa se smiju skupljati, a u drugom clanku ogranicava vrijeme branja na rujan, listopad, studeni i prosinac, iako neke vrste koje se smije brati rastu izvan tog vremena. Takoder, propisano je da iskopani tartuf malog promjera treba opet zakopati u zemlju, iako on nakon toga nece nastaviti rasti. Pravilnik traži temeljitu reviziju, zakljucuje Božac.


Podijeli: Facebook Twiter