Župnikov ultimatum - bez peticije nema sakramenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Župnik Josip Pavlek svim roditeljima djece koja pohađaju vjeronauk u Remetincu pored Novog Marofa u Varaždinskoj županiji dao je ultimatum: ili će potpisati peticiju protiv zdravstvenog odgoja ili im djeca neće ići na prvu pričest i krizmu.

"Neki roditelji i ja nismo željeli potpisati jer smatram da se Crkva nema pravo miješati u način na koji odgajam svoju djecu, no nakon toga je na vjeronauku opet djeci rekao neka im roditelji potpišu ili ne mogu na vjeronauk. Na kraju sam potpisala zbog sina, da bi on mogao biti na miru. No, to nije nikakav način, pa u kojem stoljeću mi živimo", pita se jedna majka, koja se ne usudi otkrivati svoj identitet.

Župnik Josip Pavlek pak kaže da nikome nije dao nikakav ultimatum, a kamoli nekog ucijenio. On sam je, kaže, za zdravstveni odgoj, ali ne ovakav.

"Nitko ne mora potpisati ovu peticiju, mi živimo u slobodnom vremenu i svi se za takve stvari slobodno opredjeljuju", kazao je za Večernji list župnik Pavlek.

Ipak, priznao je da se roditelji koji ne potpišu time zapravo opredjeljuju da im djeca ne idu na prvu pričest i krizmu.

"Roditelji se moraju opredijeliti na koji način žele odgajati svoju djecu, ne mogu ujutro biti vjernici, a popodne nešto drugo; ja im samo želim pomoći da budu bolji vjernici i bolji građani", objašnjava svoje viđenje stvari župnik Pavlek.

"Da bi čovjek pripadao određenom društvu, mora se držati određenih pravila. Tako je i u vjeri. Nitko nije prisiljen da bude vjernik, no ako ne zadovoljavaš te kriterije, tvoje dijete ne može primati sakramente", kaže Pavlek i dodaje da to nisu pravila koja je on izmislio, već Božja riječ.

Roditelji s kojima smo razgovarali misle pak da iza svega stoji udruga GROZD na čelu s Ladislavom Ilčićem, koji je nedavno držao predavanje o zdravstvenom odgoju u Remetincu. Ilčić je kazao da je točno da je roditelje upoznao s problematikom zdravstvenog odgoja te da se na tribini govorilo o potpisivanju peticije, no on ni na koji način nije utjecao na župnika da svojim župljanima postavlja uvjete vezano za pristup sakramentima. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter