Župnika terete za blud iz 2000. godine, ali i kasnije

Velečasni Alojzije Baf (Arhiva)
Velečasni Alojzije Baf (Arhiva)

Nakon što smo već izvijestili da je protiv župnika iz Vižinade, velečasnog Alojzija Bafa (82) Općinsko državno odvjetništvo u Puli podiglo optužnicu zbog počinjenja tri kaznena djela bludnih radnji na stranicama DORH-a objavljeno je da su djela za koja se tereti počinjena tijekom godina 2000./2001., 2010./2011. i 2012. na štetu nekoliko djevojčica. Za kazneno djelo bludnih radnji, počinjenih na štetu djece zakon propisuje kaznu u rasponu od šest mjeseci do pet godina.

Sam velečasni Baf i jučer nam je u telefonskom razgovoru tvrdio da je sve izmišljeno i namješteno, optužujući za sve svoju susjedu, a kazao je i da još nikakvu optužnicu nije primio.

- Svećenik sam 58 godina i tijekom službe sam krstio, krizmao, ispovijedao i vjenčao na tisuće ljudi. Sve je to kleveta i izmišljotina među kojima je i ona da imam vanbračne djece. Ne znam kako će sve to završiti, kazao nam je jučer vlč. Baf zaključujući da bi ga, u slučaju da je to sve istina, biskupi, kojih se za vrijeme njegovog službovanja izmijenilo nekoliko, sigurno bili sankcionirali.

Cijeli ovaj slučaj pokrenut je lanjskog rujna kada su pojedine mještanke Vižinade, nakon što Biskupija porečko-pulska nije ništa poduzela povodom njihovog pisma u kojemu optužuju svećenika za nečasne radnje, odlučile izići u javnost. To je ovih dana učinila i Mirjana Bernobić Kukolec, mještanka koja se odrekla anonimnosti jer je, kako tvrdi i župno vijeće stalo u obranu župnika, iako su mnogi znali za njegovo neprimjereno ponašanje prema župljankama, posebice djevojčicama.

Kazala je da ona nije prijavila župnika, ali je nakon što ni biskupija nije reagirala potaknula oštećene djevojke da to prijave. Pismo koje je lani bilo upućeno biskupiji, bilo je dostupno i mještanima Vižinade, a započinje riječima "Mi smo skupina intelektualaca, roditelja i župljana Vižinade i obraćamo vam se s molbom da smijenite župnika Alojzija Bafa i dodijelite nam novog. Više naših župljanki pokušao je seksualno zavesti...''

Biskupija na to pismo nije reagirala, a cijeli slučaj je, nakon prošlogodišnjeg istupa župljanki u medijima, preuzelo pulsko Općinsko državno odvjetništvo koje je na koncu i optužilo svećenika Alojzija Bafa što u Vižinadi služi već 35 godina. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter