Župnik stradao zbog crvene zastave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U spomen na boljunskog župnika Mirka Verkjeta pred stotinjak mještana Boljuna, porecko-pulski biskup Ivan Milovan otkrio je i blagoslovio spomen-plocu na mjesnoj župnoj kuci. Pred stotinjak mještana koji su, nakon koncelebrirane mise zadušnice, unatoc kiši nazocili svecanosti biskup Milovan je kazao da se ovim cinom želi odati pocast nevino optuženom župniku koji je postao žrtva nacistickog logora Dachau.

Biskup Milovan nam je ispricao da su Verkjeta, koji je od 1933. do 1943. godine bio boljunski župnik, u vrijeme rujanske «male slobode» 1943. godine, odveli njemacki vojnici zbog isticanja zastave tadašnjeg novog pokreta – crvene zastave.

Prema svjedocenju mještanke, zastavu je nakon rujanskog oslobodenja Verkjet odbio postaviti, pa ju je zapravo istaknuo partizan iz Pazina. U kobnoj Rommelovovoj listopadskoj ofenzivi uocio ju je njemacki izvidacki vojni zrakoplov zbog cega je njemacka patrola stigla u Boljun.

Prije dolaska Nijemaca Verkjet zastavu nije uništio, vec ju je sklonio u župni stan gdje su je u premetacini pronašli nacisticki vojnici. Verkjet je umro u zloglasnom logoru Dachau gdje se, prema rijecima preživjelih logoraša koje su došle do biskupa Milovana, istaknuo kršcanskim vladanjem i dobrotom prema sulogorašima.

Zanimljivo, pred desetak je godina u boljunski župni ured putem Vatikana stigao mali kljuc koji je pronaden u logoru Dachau, a koji otvara vratašca na oltaru u kojem se cuva misni kalež.

Biskup Milovan najavio je da ce se sredinom lipnja na blagdan Srca Isusova u crkvi Svete Marije (zvana i Svetomore) kraj Žminja otkriti spomenik svim istarskim svecenicima stradalima od 1943. do 1949. godine.


Podijeli: Facebook Twiter