Župnik iz Vižinade oslobođen optužbi za bludne radnje

Vižinadom su godinama kružile različite priče o velečasnom (Arhiva)
Vižinadom su godinama kružile različite priče o velečasnom (Arhiva)

Velečasni Alojzije Baf (83), župnik iz Vižinade, pravomoćno je oslobođen optužbi za tri kaznena djela bludnih radnji počinjenih na štetu djece ili maloljetnih osoba, za što je 2014. godine pulsko Općinsko državno odvjetništvo za mladež podiglo optužnicu protiv njega. Nakon što je na Općinskom sudu u Puli donesena oslobađajuća presuda, odnosno dio optužbi je odbijen, a za dio je Bafa oslobodio krivnje, pravomoćna presuda donesena je prošloga mjeseca na Županijskom sudu u Velikoj Gorici, a na pulskom sudu urudžbirana je prije nekoliko dana.

Na presudu pulskog suda žalilo se Odvjetništvo, koje je, što se tiče oslobađajućeg dijela presude, prigovaralo na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, a što se tiče odbijajućeg dijela na povredu Kaznenog zakona. Tužiteljstvo je zahtijevalo da se oslobađajuća presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje. Drugostupanjski sud žalbu je odbio kao neosnovanu.

Epilog je to slučaja koji je prije više od dvije godine uzburkao duhove u Vižinadi gdje je službovao velečasni Baf, koji, kako doznajemo, ove godine planira proslaviti 60. godišnju svećenstva.

Kako stoji u obrazloženju pravomoćne presude, u slučaju jedne od navodno oštećenih maloljetnice došlo je do zastare, što je Tužiteljstvo smatralo spornim, dok u slučaju druge dvije djevojke nije nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje, kako je u žalbi navelo Odvjetništvo. Tužiteljstvo je smatralo da je sud nekritički cijenio iskaze jedne djevojke te iskaz oca druge djevojke, koji su na raspravi potpuno promijenili iskaze. Naime, jedna od maloljetnica je prilikom ispitivanja kod suca istrage ispričala da ju je velečasni Baf u srpnju 2012. zagrlio nakon ispovijedi i stisnuo za grudi, što je odmah rekla majci, a majka je pak izjavila da joj je kćerka rekla da se to dogodilo dva puta. Na raspravi je pak govorila drugačije. Naime, ona i njena majka izjavile su da su očekivale novac od osiguranja i da su zato lažno svjedočile. (Marina VUKŠIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter