Županu prezentirani novigradski projekti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Niz javnih i privatnih projekata cije je ostvarenje planirano u iducih pet do deset godina prezentirali su utorak istarskom županu Ivanu Jakovcicu gradonacelnik Novigrada Anteo Milos i ovdašnji gospodarstvenici.

Milos je izdvojio kao najznacajnije izgradnju marine i hotelskog kompleksa na mjestu današnjeg kamenoloma Antenal, cija je vrijednost procijenjena na sto milijuna eura, golf igralište Prašcarija od 115 milijuna te buducu rusku ortopedsku kliniku Niito, u koju se predvida investirati oko 15 milijuna eura.

Jakovcic je najavio da ce Županija biti spona Grada i ulagaca, te Grada i države da bi pomogla u rješavanju pravnih problema oko desetak cestica zemljišta neophodnih za realizaciju spomenutih planova. Napomenuo je i da su elaborirali prijedloge izgradnje cesta, nadogradnje procistaca otpadnih voda, pretvaranje gradevinskog deponija u Salveli u reciklažno dvorište i druga pitanja važna za zaštitu okoliša.

Projekt "Antenal" bi, prema županovim rijecima, mogao postati model za saniranje slicnih ožiljaka na istarskom teritoriju uz more, poput raškog zaljeva, dok je za takva podrucja u unutrašnjosti sugerirao sinergiju s novim tehnologijama i izgradnju, primjerice, solarnih elektrana.

Milos je naveo i druge projekte, poput izgradnje triju obiteljskih hotela oko sv. Antona, poduzetnicke zone sa solarnom elektranom, privatnog doma za starije i vrtica, za koje su vec potpisana pisma namjere, te pogona za kozmetiku od mediteranskog bilja. Medu javnima je spomenuo nadogradnju muzeja Galerion, pretvaranje kinodvorane u multimedijalni centar, uredenje starogradske jezgre, dogradnju škole, proširenje dvaju vrtica te uredenje oborinske odvodnje na podrucju sliva Laco. Posebna je tema bila suradnja za kandidiranje projekata za europske i druge fondove, medu kojima gradskog stadiona, lucice u Dajli, novigradske zaobilaznice i nadogradnje procistaca.


Podijeli: Facebook Twiter