Županu cak 22 ovlasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radna sjednica Županijske skupštine održat ce se 5. listopada, rekao nam je njen predsjednik Dino Kozlevac. Iako je bilo najavljivano da ce županijski vijecnici zasjedati 28. rujna, on veli da su dogovorili da se ne brza jer ce se na dnevnom redu naci znacajni dokumenti, poput izmjena županijskog statuta, poslovnika o radu Skupštine i odluke o ustrojstvu upravnih tijela Županije. Pripremljeni su radni materijali tih dokumenata i dostavljeni klubovima vijecnika te predlagacu - Odboru za statut, poslovnik i upravu, koji je o tome jucer popodne trebao raspravljati na svojoj prvoj sjednici.

Do izmjena statuta i poslovnika dolazi prvenstveno zbog zakonskih promjena, od ukidanja Županijskog poglavarstva i neposrednog izbora župana, koji dobiva nove ovlasti (umjesto šest sada ih se predlaže 22) do izmjena u djelokrugu poslova koje obavlja Županija i obveze osnivanja savjeta za zdravstvo. Ugradene su i preporuke pravobraniteljice za ravnopravnost spolova pa se tako, primjerice, za funkcije koriste nazivi u muškom i ženskom rodu.

U nacrt statuta ugradene su odredbe o referendumu o razrješenju župana, dok je to dosad bilo u ingerenciji Skupštine. Ona može raspisati takav referendum na prijedlog trecine vijecnika, i to ako župan i njegovi zamjenici krše ili ne izvršavaju njezine odluke te ako svojim radom prouzroce Županiji znatnu materijalnu štetu. U poslovniku je bilo propisano da interpelacija završava postavljanjem pitanja povjerenja županu, dok se sada predlaže da ona završava donošenjem zakljucka o nacinu i rokovima za provodenje utvrdene politike ili za izvršavanje odredenih akata. U nacrtu statuta definirane su i ovlasti župana vezane za stjecanje županijskih pokretnina i nekretnina te ce tako biti ovlašten i za upravljanje prihodima i rashodima Županije, kao i za imenovanje banke te nadzor ustanova u zdravstvu, socijalnoj skrbi i školstvu kojima je Županija osnivac.

Predlaže se da župan, uz ostalo, imenuje i razrješava procelnike upravnih tijela, upravlja, koordinira i nadzire rad županijskih tijela, ali može i ovlastiti osobu koja ce kao nacelnik uprave uskladivati rad upravnih tijela u donošenju odluka iz nadležnosti Županije te voditi racuna o cjelokupnom financiranju proracunskog sustavu. No, istice se da prenošenje nekih ovlasti na nacelnika uprave ne znaci da župan za te poslove prestaje biti odgovoran. Župan ima obavezu dva puta godišnje Skupštini podnijeti izvješce o radu.

U dijelu statuta koji se odnosi na pravo predlaganja akata Županijskoj skupštini, umjesto tisucu gradana to pravo ima deset posto biraca, zbog uskladivanja sa zakonom. Predlaže se i uskladivanje sa zakonom odredbe o imunitetu pa tako vijecnik ne može biti pozvan na kaznenu i prekršajnu odgovornost za izgovorene rijeci i glasanje. U nacrtu poslovnika proširuju se ovlasti cetiri skupštinska odbora i povecava broj clanova u Odboru za prostorno uredenje, zaštitu okoliša i graditeljstvo, zbog štednje se ukidaju vijecnicke iskaznice te uvodi poglavlje o rodnoj i spolnoj ravnopravnosti kao i osnivanju povjerenstva za ravnopravnost spolova.


Podijeli: Facebook Twiter