Županjska Posavina: Smrtno stradala još jedna osoba

(B. Kovačev/CROPIX)
(B. Kovačev/CROPIX)

Policija ima saznanja da je na poplavljenim područjima u županjskoj Posavini smrtno stradala još jedna osoba, potvrdio je večeras glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoj Džigumović.

"Imamo dojavu da je smrtno stradala još jedna osoba. U tijeku su provjere te informacije", kazao je Džigumović rekavši kako policija još traga traga za tijelom stradale osobe. Jučer je potvrđeno da je u poplavi u Rajevom Selu poginuo muškarac.

Na poplavljenom području Gunje, Račinovaca i Rajevog Sela još se traga za dvije osobe za koje se smatra da su nestale u vodenim bujicama rijeke Save.

Nema novih potencijalno opasnih mjesta

Situacija u ugroženim i poplavljenim područjima u županjskoj Posavini večeras nije bitno drugačija nego jutros, izjavio je direktor za donju i srednju Savu Hrvatskih voda Milan Mateša dodajući kako na terenu nema nekih novih potencijalno opasnih mjesta od onih koja su već evidentirana i radi se na njihovoj sanaciji.

"Nemamo nekih mjesta izrazito kritičnih, ali da budem iskren apsolutno još ništa nije sigurno te još uvijek postoji mogućnost da zbog velike nakvašenosti nasip popusti i u Štitaru i u Babinoj Gredi i u Županji", kazao je Mateša.

Govoreći o stanju na poplavljenim područjima naveo je kako je voda na području Gunje, Račinova i Rajevog Sela još uvijek iznimno visoka ocijenivši pozitivno činjenicu da se preko nasipa kod Račinovaca, koji je Sava probila prije dva dana, voda više na izlijeva u bujici nego smirenije ali, kako je kazao, i dalje 'centimetar po centimetar' puni područje Posavine prema Drenovcima.

Po njegovim riječima, ako Sava nastavi opadati sadašnjim intenzitetom, a to je jedan do dva centimetra na sat, do relativno prihvatljive sigurnosti od te rijeke u županjskoj Posavini moglo bi doći za oko tjedan dana.

Spašeno 7.500 grla stoke

S poplavljenih područja Gunje, Račinovaca i Rajevog Sela u županjskoj Posavini do sada je na sigurno prebačeno oko 7.500 grla razne vrste stoke i domaćih životinja, potvrdio je pročelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić.

Spašene životinje zbrinute su na farmama u nepoplavljenom dijelu Vukovarsko-srijemske županije, a spašavanje brojnih grla stoke i domaćih životinja koje su ostale u domaćinstvima koje je voda poplavila nastavit će se i idućih dana.

"Već sada činimo sve kako bi bili spremni, čim se stvore uvjeti u poplavljenim područja, da dođu i sve potrebne inspekcije da bi zaštitili zdravlje mještana koji će se vratiti", rekao je Kalić.

Po njegovim riječima, u ovome trenutku još se ne može znati o kolikoj je šteti riječ na tim područjima, ali je sigurno da je ona golema.

Ne radi se samo o kućama i domaćinstvima koje su pretrpjele štete, nego i o brojnim stradalim domaćim životinjama i stoci te uništenim poljoprivrednim usjevima i stradalim javnim objektima i prometnicama, rekao je pročelnik vukovarsko-srijemskog Stožera za zaštitu i spašavanje Zdravko Kelić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter