Županja: Vodostaj Save opao za više od 4 metra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodostaj rijeke Save u stalnom je opadanju, pa je kod Županje u proteklih desetak dana, od povijesnog maksimuma koji je 17. svibnja bio 1.194 centimetra, opao za četiri metra i 26 centimetara, izvijestili su iz Hrvatskih voda.

Vodostaj Save kod Šamca opao je za četiri metra i 12 centimetara, a kod Slavonskog Broda za tri metra i 96 centimetara. Istodobno opada i razina savskih voda koje su puštene da otječu u šume Spačvanskog bazena kako bi se smanjila razina vode na poplavljenim područjima u županjskoj Posavini, što znači da se voda i dalje povlači s poplavljenih područja i da je prestalo njezino širenje.

Iz Hrvatskih voda navode kako je i dalje u punom pogonu crpna stanica Konjuša kod Gunje kapaciteta 5.000 litara vode u sekundi, a u pogonu su i četiri dizelske agregatne pumpe i tri traktorske pumpe na lokaciji Gunja-Brčko, dok se kod Strošinaca nalaze dvije agregratne, a u Posavskim Podgajcima traktorska pumpa.

I dalje se radi na izgradnji prednasipa kod Rajevog Sela kako bi se zaustavio prodor savskih voda u poplavljeno područje. U prednasipu je načinjen otvor da bi zaostala voda, kada dovoljno opadne razina Save, mogla s poplavljenih područja istjecati natrag u Savu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter