Županijsko državno odvjetništvo šuti o Kaštijunu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od upucivanja prijave Županijskom državnom odvjetništvu zbog navodnih nepravilnosti rada planiranog Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun prošlo je vec više od dva mjeseca. Iako nam je vršitelj dužnosti županijskog državnog odvjetnika Vlado Sirotic, rekao da ce se ovog ponedjeljka moci ocitovati o prijavi koja je pristigla s adrese Istarskog grozda, nakon nekoliko upucenih poziva, iz odvjetništva nam pristiže pismeni odgovor. Dodajmo da je Sirotic ranije potvrdio da je odvjetništvo zaprimilo posebno izvješce PU istarske i da ce nakon završetka svih izvida, moci izvijestiti javnost. Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Mirjana Zenzerovic u dopisu pak napominje da " odvjetništvo nije u mogucnosti odgovoriti na upit vezan uz prijavu Istarskog grozda protiv planiranog Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, jer se taj podatak temeljem Zakona o državnom odvjetništvu smatra tajnom do donošenja odluke o prijavi". Takoder, veli da su temeljem Zakona o kaznenom postupku podaci o istovjetnosti osobe protiv koje je podnesena prijava i podaci na temelju kojih se može zakljuciti o istovjetnosti te osobe takoder tajni, dok je povreda tajnosti postupka kažnjivo djelo.

Medu nezakonitostima koje je Grozd prijavio odvjetništvu, navodi se i sklapanje javne nagodbe izmedu Županije i tvrtke Hidroplan kojoj je za izradu IPA aplikacije prvotno uplaceno 1,8 milijuna kuna te za njenu dopunu dodatnih 445.080 kuna. Pisali smo vec o tome da je nakon dužeg vremena Europska komisija konacno dala zeleno svjetlo aplikaciji za sredstva iz europskog fonda IPA, iz kojeg se za izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu ocekuje 21 milijun eura bez PDV-a. Kao što je potvrdila i direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukic, Europska komisija nije tražila dodatna pojašnjenja te se ocekivalo donošenje odluke o sufinanciranju. No prica o Kaštijunu tijekom proteklih izbora kao da je stala, pa se teško oteti dojmu da bi tek nakon konacnih preslagivanja vlasti u županijskim redovima, javnost mogla dobiti konkretnije informacije. S obzirom na dinamiku kojom se odvija cijeli projekt, koji je nebrojeno puta izazivao velike polemike i negodovanje javnosti, Vesnu Dukic pitamo gdje je zapelo i kada ce europski novac kojim se djelom financira projekt, konacno sjeti na racun Županije.

Spomenimo i da je izdavanje lokacijske dozvole za Kaštijun bilo najavljeno za kraj veljace no i tu se, cini se, stvari odvijaju puževim korakom. Na konkretno pitanje zbog cega dozvola još nije izdana, Dukic je ponovila odgovor koji nam je i u prošlom razgovoru proslijedila. Napomenula je "da je projektna dokumentacija uskladena s traženim uvjetima nadležnih tijela te da je dostavljena u proceduru Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva" te da se ocekuje poziv na uvid u idejni projekt te poziv za konferenciju na kojoj ce sudjelovati sva tijela nadležna za davanje posebnih uvjeta gradenja. Prema neslužbenim informacijama, dodala je, ta bi se konferencija po pozivu Ministarstva trebala održati ovog mjeseca.


Podijeli: Facebook Twiter